2010. október 30.

Matematika és logika nyelvészeknek

A számítógépes nyelvészet területére két irányból szoktak érkezni az emberek. Az egyik típus az informatika vagy a matematika irányából. Számukra a nyelvészeti/nyelvtani arzenált kell pótolni. A másik típus az, aki a bölcseleti irányból érkezik. Számukra az informatikát és a matematikát kell pótolni. Most az utóbbiaknak szeretnék egy kis segítséget, olvasnivalót ajánlani a kezdéshez.


2010. október 26.

Az adatok tudománya és nyelvészet - ismét

Napjainkban az adatok korát éljük. Ennek megfelelően kialakulóban van egy új alkalmazott tudományág, az adatok tudománya (data science) melyet itt már bemutattunk és a nyelvészeti adatok természetéről is ejtettünk pár szót, azoknak pedig akik szeretnének jobban elmélyedni a témában egy kis összafoglalót is közöltünk. Most Bender és Good nyomán arra szeretnénk kitérni hogy mit tud hasznosítani a nyelvtudomány az adatok tudományának eszköztárából és mit tud adni ezért cserébe.

2010. október 19.

Kognitív metaforaelméletről röviden

A kognitív metaforaelmélet nem csak a stilisztikával bővebben megismerkedni vágyóknak nyújt érdekes betekintést a metaforák osztályozásának egyik módjában, hanem azok számára is különösen érdekes, akik mindig érdeklődtek a nyelvi képek vizsgálata iránt, de leírásukat mindig felszínesnek, önkényesnek találták. - Magam mindkettő réteget képviselem. Ezért volt rám nagy hatással, amikor először találkoztam a kognitív nyelvészet ezen ágával, amely igyekszik egységes és rendszerezett keretek között leírhatóvá tenni a trópusokat. De rendszerezésük és leírásuknál is nagyobb célt valósít meg: egy univerzális eszközt ad a kezünkbe a nyelvi képek, és egy nyelvi alapú irányzatát képviseli az emberi megismerés vizsgálatának.

2010. október 18.

Könyvismertető: Morville - Callender: Search Patterns

"The future isn't just unwritten - it's unsearched."

Peter Morville és Jeffrey Callender könyve élvezetes olvasmány lehet mindenkinek akit érdekel a keresés témaköre. Itt nem a PageRank algoritmust és társait találod meg, hanem azt hogy milyen kihívásokat jelent egy alkalmazásba integrálni egy keresés funkciót, hogyan keresünk, milyen kereső interfészekkel találkozhatunk a neten és józan ésszel miképp segíthetünk a technikán. Mindezt kellő humorral, gazdagon illusztrálva (elvégre Callender grafikus) érdekes és jó analógiákkal megspékelve teszi a könyv.


2010. október 16.

The life of a computational linguist IV - interview with Alyona Medelyan

This week we interviewed Alyona Medelyan who's a Senior Software Engineer & Researcher at the NZ enterprise search company Pingar where she's working in the areas of semantic and faceted search, query analysis and search result representation. She's got a nice research blog, the Topic indexing blog, and you can find her on twitter as @zelandiya

2010. október 14.

The life of a computational linguist III. - Interview with Hugo Liu taste researcher

This interview is a little digression from our series, The life of a computational linguist. We talked with Hugo Liu who's the Chief Scientist at Hunch.com and a research affiliate of the MIT Media Laboratory and MIT Comparative Media Studies Program, where he has taught courses on artificial intelligence, and philosophy of aesthetics. He's got a blog at larifari.org and you can find him on twitter as @dochugo

2010. október 12.

The life of a computational linguist II. - Interview with Oliver Mason

This week we interviewed Oliver Mason, a computational linguist at the Department of English of University of Birmingham. He holds an MA in Computational Linguistics from the University of Trier, and a PhD in Linguistics from the University of Birmingham. You can find more information on Oliver on his personal webpage. He runs two blogs, Language and Computation and Learning, Teaching, Research. You can find him on twitter as ojmason.


2010. október 8.

Data-Journalism: Hope for a future in a troubled profession - Interview with Mirko Lorenz

The present interview is a little digression from "The Life of a Computational Linguist" series, but since data journalism is connected to digital humanities, we decided to present this new movement here.
We interviewed Mirko Lorenz who is an information architect, journalist & trainer. He studied History and Economics at the University of Cologne, then worked for various new media companies. Currently he is working with Deutsche Welle and organised the European Journalism Centre's conference on data journalism among other things. You can find him on twitter as @mirkolorenz.

2010. október 4.

Mi is az a dinamikus episztemikus logika és mihez is kezdjünk vele?

Szépfalussy Enikő vendégposztja

A dinamikus episztemikus logika (röviden DEL) az évtized "buzz word"-je a logikusok körében és mint ilyen megosztja a szakmát. Mi itt és most nem vállalkozunk másra mint egy képet adni az olvasóknak arról miért van ez így. Ezért itt nem mutatjuk be a különböző rendszerek formális definicióit, csak jelezzük merre érdemes elindulni és miért érdemes megismerkedni ezzel az irányzattal.