2010. december 31.

Könyvismertető: The Cartoon Guide to the Computer

Sajnos hazánkban a képregény műfaja elhanyagolt, sokan nem tudják hova tenni, pedig ha jó érzékkel nyúl hozzá egy szerző egy témához (és jó illusztrátor vagy jó illusztrátorral dolgozik együtt), akkor csodák születhetnek. Felejtsük el hogy csak a gyerekeknek szólnak a képregények, hogy nem lehet elmesélni egy egy érdekes történetet vagy bemutatni valamit ebben a műfajban. A Cartoon Guide to the Computer a képregényes ismeretterjesztés egyik legjobb darabja! Természetesen az olvasó nem fogja elsajátítani az alapokat elolvasása során, azonban olyan fogódzókat kap, melyek segítik elindulni az informatika világának felfedezésében.


  • Larry Gonick - Mark Wheelis: The Cartoon Guide to the Computer
  • Harper Paperback, 1991
  • 250 oldal






2010. december 26.

Google Ngram Viewer - Mi a szösz az?

A Google Labs mostanában indította el Books Ngram Viewer szolgáltatását és megjelntek a legkülönbözőbb "elemzések" mindenhol - még a print HVG-ben is találtam! Arról viszont kevés szó esik hogy mit is takar tkp. ez a szolgáltatás, miért indította el a Google, mi egyáltalán az az ngram (vagy jobban mondva n-gram) és mire jó ez azon kívül hogy szép grafikont rajzolunk.


2010. december 22.

Könyvismertető: Statisztika és adatelemzés kezdőknek (Head First Statistics, Head First Data Analysis, Head First SQL)

Az előző két könyvajánlók azoknak szólt akik már valamennyire járatosak a statisztika és az adatelemzés világában. Most három olyan könyvet ajánlunk ami segít elsajátítani az alapokat. Ezek "belépő" szintű könyvek, azaz átlagos középiskolai műveltséggel és jó angol nyelvtudással önállóan is feldolgozhatóak. Habár külön-külön is olvashatóak és nincs közöttük semmilyen sorrendiség, az olvasó akkor jár a legjobban ha szépen egymás után az itt bemutatott sorrendben dolgozza fel mindegyiket.



2010. december 17.

Könyvismertető: Oakes; Statistics for Corpus Linguistics

Az előző posztban bemutatott kötet szervesen kapcsolódik össze a most tárgyalt művel. Azonban előre kell bocsátanom hogy ez a kötet nem egy "bevezetés a statisztikába nyelvészeknek", hanem a statisztikai módszerek alapos és érthető bemutatása a korpusznyelvészet területén. Így elsősorban azoknak ajánlom akik már rendelkeznek a szükséges ismeretekkel megértéséhez.


  • Michael P. Oakes: Statistics for Corpus Linguistics
  • Edinburgh University Press 1998
  • 272 oldal







2010. december 14.

Könyvismertető: McEnry - Wilson; Corpus Linguistics An Introduction

Napjainkban a korpusznyelvészeti módszertan reneszánszát éli, azonban sajnos a hazai felsőoktatásban még nem vált általánossá oktatása (habár vannak biztató jelek). Talán ezért kérték sokan hogy ajánljunk olyan könyveket melyeket önállóan is feldolgozhatnak az érdeklődők. McEnry és Wilson műve egy alapos és átgondolt bevezetés azok számára akik már rendelkeznek egy minimális háttérrel (azaz hallgattak már egy nyelvészeti bevezető tárgyat, vagy olvastak bevezető jellegű műveket - akik ezt még nem tették meg, Nyelvészet - csak röviden posztunkban találhatnak információt arról hol érdemes elkezdeni a témával való ismerkedést). Augusztusban bemutattuk Meyer English Corpus Linguistics művét, ami egy áttekintést ad a témáról, az informatika területéről érkezők számára ajánljuk hogy olvassák el azt a rövid bevezető munkát mielőtt belekezdenek ebbe a komolyabb munkába, nyelvész és egyéb bölcsész olvasóinknak pedig ajánljuk hogy statisztikai ismereteiket elevenítsék fel, vagy ha ezen a téren nem járatosak, olvassák el Statisztikai túlélőkészlet posztunkat ami talán segíthet elindulni a területen.






2010. december 7.

Könyvismerető: Logicomix, logikai képregény kicsiknek és nagyoknak

Apostolos Doxiadis, egy matematikus végzettségű író és Christos H. Papadimitriou a UC Berkeley számítástudomány professzora (és a legendás UC Berkeley Logic Group tagja) Alecos Papadatos és Annie Di Donna illusztrátorok segítségével egy igazán szép és szórakoztató képregényben mondja el Betrand Russel egész életén át tartó kalandját mely a megismerés és a matematika megalapozását tűzte ki céljául. Mielőtt legyintene az olvasó, elárulom ez bizony egy best-seller! Hogy miért? Mert jó! Annyira hogy nem csak a képregényfanok körében aratott sikert, hanem a logikusok, matematikusok, filozófusok, nyelvészek és számítástudományi szakemberek és diákok körében is kultusza lett a kiadása óta eltelt egy évben.







2010. december 3.

Tudományfilozófia, gépi tanulás és nyelvészet - egy nem is annyira különös találkozás

Előző posztomban a tudományfilozófia és a szemantikus web közös kérdéseit jártam körbe, és amellett próbáltam érvelni hogy a deduktív érvelés határait érdemes figyelembe venni. Most az induktív megközelítés problémáit próbálom meg körüljárni, és ismét a tudományfilozófiát hívom segítségül. Az ún. gépi tanulás statisztikai módszerekkel próbál meg egy adattömegben "rendet vágni" és használható tudást kinyerni. Ebben közel áll a tudományos tevékenységhez (ahol adatot gyűjtünk, leíró statisztikát készítünk és megpróbálunk összefüggéseket találni, elméleteket gyártani). Azt korábbi írásomban röviden bemutattam miképp számolta fel önmagát a klasszikus logikai megközelítésen alapuló tudományfilozófia és fordult át tudományszociológiába. Azonban a történet itt nem állt meg. A múlt század negyvenes éveiben megjelent egy irányzat ami a tudományos tevékenység igazolási kontextusa helyett a kutatási módszerek vizsgálatára helyezte a hangsúlyt, azaz az indukció problémájára.