2012. január 29.

Adat vizualizáció processing-gel

A Számítógépes Nyelvészeten korábban már szóba került a processing programozási környezet, amelyet azért terveztek, hogy egyszerűen és hatékonyan lehessen vizuális alkalmazásokat készíteni: egy java-ra épülő (pontosabban, a java alá épülő) nyelvről van szó, amely a számos grafikus megjelenítéssel kacsolatos feladatot megkönnyít a beépített funciók segítségével.

2012. január 27.

Lapszemle - 4. hét

Ezen a héten nem kényeztettük el az olvasókat, de akinek elvonási tünetei vannak az nyugodtan kövesse @sznyelveszet Twitter fiókunkat és/vagy Tumblr blogunkat. Ajánlónkba mindennek helyt adunk (a jóízlés és a szakma tág keretei között), de csak akkor ha elküldöd a szamitogepes.nyelveszet(kukac)gmail.com email címre.
Hírek a nyest.hu-ról

2012. január 20.

Lapszemle - 3. hét

A sors (és felsőoktatás útvesztőiben bóklászó tagok leterheltsége) úgy hozta hogy ismét rám került a sor a Lapszemlében :D Továbbra is lehet nekünk írni a szamitogepes.nyelveszet(kukac)gmail.com címre, lájkoljátok Facebook oldalunkat, kövessétek @sznyelveszet Twitter fiókunkat és Tumblr blogunkat is. Mivel ismét sokan érdeklődtek, újra elmondom igen lehet hozzánk csatlakozni íróként (pl. Lapszemlét írni!).

2012. január 14.

What makes Clojure different?

A friend of mine asked me why Clojure matters and what makes it special and why I think it is good for linguists. This post is the edited version of my answer to my dear friend. Since there are very good books on the market (my favourite is Clojure in Action) and the internet is full of good tutorials (4Clojure is esp. good if you like the learning by doing method) my goal is only to give you a rough picture of functional programming.

2012. január 13.

Lapszemle - 2. hét

Megszüntetve megőrzött Lapszemle rovatunkat ezentúl felváltva írjuk, reméljük így sokkal színesebb hírekkel szolgálhatunk. Az én verziómban két "extra" kapott helyet; a "Háztáji" szekcióban a bloggal kapcsolatos hírek, közlemények kerülnek be kb. havi rendszerességgel, a "Funkcionálos alfabéta" szekcióban pedig saját hobbim, a funkcionális programozás hírei kerülnek terítékre, minden másban szeretném megőrizni az Enikő által bevezetett struktúrát. Aki hét közben sem akar lemaradni semmiről az lájkoljon minket a Facebookon, kövesse @sznyelveszet Twitter fiókunkat és olvassa szamitogepesnyelveszet.tumblr.com Tumblr blogunkat.
Hírek a nyest.hu-ról

2012. január 9.

The Information Diet: A Case for Conscious Consumption by Clay A. Johnson [Review]

According to Johnson there is no such thing as information overload. Rather, we consume junk information produced by content farms. He proposes conscious consumption of information which is not about consuming less, but developing a balanced and healthy habit just like when you go on diet. Although, I don't agree with every word of it, I really enjoyed reading the book as it is full of stories and clear descriptions of various scientific studies.


  • Clay A. Johnson: The Information Diet: A Case for Conscious Consumption
  • O'Reilly, 2011
  • informationdiet.com

2012. január 8.

Hello nlp!

This post assumes you have already installed Leiningen and you can work with your choice of programmers' editor.

 
Starting a new project
This command creates a new directory (hello-nlp). Navigate into that new directory and open the file project.clj. You are going to see something like this:


2012. január 6.

Lapszemle - 1. hét

Az új évet új struktúrával köszöntjük. Ahogy azt már Zoli beharangozta, a blog ráncfelvarráson esett át, immár teljesen névvel jelennek meg írásaink és a megújult formában visszatért a sokak által hiányolt Lapszemle rovat is. Továbbra is megtalálhattok minket Twitteren @sznyelveszet néven, Tumblr blogunk is újra indul és szemezget a napi hírekből. Aki kapcsolatba szeretne lépni velünk (hírt, esemény beharangozót küldene, vagy szeretne nálunk publikálni) az a szamitogepes(pont)nyelveszet(kukac)gmail.com címen teheti ezt meg.

2012. január 4.

Hogyan készítsünk digitális tankönyvet?

Manapság mindent digitális formátumban kapunk: a leveleinket, a számláinkat, könyveket olvashatunk e-book formájában. Miért ne készíthetnénk saját digitális (tan)könyvet is? A következőkben egy nagyon könnyen kezelhető, felhasználóbarát programon keresztül szeretném megmutatni, hogy a digitális tananyag gyártás nem olyan nagy ördöngösség!

2012. január 3.

Így gondozd a nyelvészedet, avagy a metodológiai opportunizmus gyönyörei - 2.

Az előző posztban megismerkedtünk a paradigma fogalmával és megállapítottuk hogy a nyelvészetben egyszerre van jelen több (egymásnak akár ellent is mondó) elmélet. Most áttekintjük mit mondanak nekünk a különböző tudományfejlődési modellek a "rendes tudományokról". Mindezt pedig azért hogy megnyugtassuk magunkat azzal hogy a látszólagos káosz mögött mégis csak van valami rendezettség.

2012. január 2.

Gépi fordítás -- a kétnyelvű korpusz feldolgozása 3

Miután elméletben felvázoltunk egy lehetőséget arra, hogyan lehet párhuzamos, kétnyelvű korpuszban egymásnak megfelelő nyelvi elemeket találni, ideje kipróbálni, hogyan működik az elképzelés a valóságban: egyfajta automatizált szótár-írásra szeretnénk a számítógépet rábírni.