2012. április 27.

Lapszemle - 17. hét

Sűrű volt ez a hét! Lassan körvonalazódik a meetup, csatlakoztunk a Data Science Global mozgalomhoz és még a hétvégi ajánlót is megírtuk.

2012. április 26.

R idősebbeknek és halandóknak

Sokan írtak nekünk mostanában hogy elveszve érzik magukat az R nyelv elsajátítása során. Sajnos hiány van a kezdők számára íródott és a könyvek/tutorialok és a "magasabb" szintű irodalom között. Ezen a legtöbben úgy lépnek túl hogy mire túljutnak a bevezető műveken már szert tesznek pár ismerősre, bekapcsolódnak a nyelv köré szerveződött közösség életébe és másoktól sajátítja el a szükséges ismereteket. Hazánkban sajnos ez nem megy olyan könnyen, ezért most pár tippet adunk arra miként induljon el a kedves olvasó.

2012. április 20.

Lapszemle - 16. hét

D'oh! Megint eltelt egy hét! Közeleg a meetup, tessék szépen jelentkezni nálunk ha előadnál! Simpsonék a szótárakban, végtelen nyelvi történet, szövegfelfedezés, gépi tanulás tutorial.

2012. április 16.

Filmismertető: The Joy of Stats

Hal R. Varian is megmondta a jövő legszexibb szakmája a statisztikus. Hans Rosling a Karolinska Intézet kiválló kutatója (akit sokan csak TED előadása miatt ismernek) a BBC és az Open University felkérésére elkészített a legjobb statisztikai ismeretterjesztő filmet.  Az ismeretterjesztés nehéz dolog hiszen el kell találni az arányokat a szórakoztatás és a tudományos ismeretek bemutatása és átadása között, a film ennek eleget is tesz. Kifejezetten üdítően hat hogy akad benne gépi fordítás és sentiment elemzés is, szóval számítógépes nyelvészeknek kötelező.



2012. április 13.

Lapszemle - 15. hét

Jön a meetup, az eurocentrikus személet már a mobilnet terén is gáz, DNA computing, MapReduce algoritmusok. Ja és hétvégre :D

2012. április 9.

Könyvismertető: Introduction to Information Retrieval

Christopher D. Manning, Prabhakar Raghavan and Hinrich Schütze, Introduction to Information Retrieval, Cambridge University Press. 2008.


Hol lehet "bevezető szintű", általános kérdésekkel foglalkozó, széles spektrumot átölelő könyveket találni? Hát persze, az egyetemi könyvtárakban! Manning, Raghavan és Schütze könyve egy stanfordi egyetemi kurzus anyagára épül, és betekintést nyújt az információ-kinyerés elméletébe és alkalmazott technikáiba.

2012. április 7.

Fonémák és hasonulások?

Fehér Krisztina írása
Bár a fonéma általánosan használt fogalom a nyelvtudományban, korántsem problémátlan. Az ezzel kapcsolatos paradoxonok ugyanakkor egyáltalán nem lényegtelenek: nyilvánvaló, hogy ha egy nyelvészeti elméletben már az alapvető fogalmak értelmezése is ingatag, az ezekre ráépülő további ismeretekkel kapcsolatban is joggal vethetők fel elbizonytalanító kérdések.

A nyelvtudomány fonémafelfogásának nehézségeit, illetve ennek modellezési következményeit az alábbiakban az ún. hasonulások példáján keresztül igyekszem tézisszerűen felvázolni, erre támaszkodva pedig valamiféle megoldási javaslatot körvonalazni.

2012. április 6.

Lapszemle - 14. hét

Szemlézünk! Táviratilag: Manning kedvezmény, Kereső Világ, adatújságírás, gépi tanulás, mesterséges intelligencia és közgazdaságtan.

2012. április 2.

Book review: Natural Language Annotation for Machine Learing

The book's title is misleading. Its subtitle - A Guide to Corpus Building for Applications - is more descriptive. I believe that not only machine learners, but linguists (esp. corpus and computational linguists), practitioners of the digital humanities and others who are using and/or collecting linguistic data can deepen their knowledge with the help of this terrific book.