2010. január 27.

Hogyan szerezzünk egy kis gyakorlatot?

Mindenki azt ajánlja a pályakezdőknek hogy még tanulmányaik alatt szerezzenek gyakrolatot. Nem tudom ki hogy van vele, de szerintem egy rendesen tanuló nappalis diáknak ez nehéz. Viszont van egy jó hír; a szabad szoftverek világában saját idődet beosztva, a saját tempódban szerezhetsz egy kis gyakorlatot.
Persze ez sem könnyű. A legegyszerűbb rákeresni a minket érdeklő témára és megnézni mivel foglalkozik a közösség. Persze ez nem olyan könnyű. OK, vannak nálam sokkal okosabbak, akiknek rögtön megy a bekapcsolódás. Én egyrészt magamtól készülök a vizsgáimra, másrészt parázok a melókereséstől mert biza nem kell hosszú kódot írni/olvasni a felkészülés során. És hát nem nagyon életszagú még a Software engineering 1, 2 sem.
Szóval elő a guglival! Valami nem stimmel... Akkor hogyan kapcsolódhatok be? Mit is csinálhat egy "magamfajta" aki túl van már a "Hello world"-ön, de még nem sikerült egy igazi alkalmazást összehozni? ekkor találtam rá a GnomeLove-ra. Egy hely ahol megtudhatom mit tehetek, hogyan és kezdőknek is van ám feladat!
Ettől vérszemet kaptam! Ok, nézzük mi érdekel! Nyelvészetet tanultam, irány az nltk oldala és van Contribute rész. Persze nem értem még teljesen, de van fogalmam az issue-track-ben foglaltakról. Könyvjelzőbe vele!
Jó, jó, ettől még nem leszek nagy hekker. Persze, de most nem is ez a lényeg! Látom végre hogy milyen problémák merülhetnek fel egy projektben. Láttam végre egy jó hosszú kódot és megpróbáltam megfejteni. Egyet megoldottam, sajnos nem elég szépen, de tanultam a hivatalos bug fix megoldása és a sajátom különbségéből.
Konklúzió. Nem tudok még programozni. Habár kb értem miről van szó, még sokat kell tanulnom. Mindenkit arra buzdítok próbálkozzon és tanuljon!

Nincsenek megjegyzések: