2010. március 6.

Algoritmikus fejvadászat - ha nem vigyázol, rád találnak! Tippek kezdőknek (egy kezdőtől)

Nem tudom itthon mennyire elterjedt hogy nem éppen mesés tudással jelentkeznek emberek programozó állásokra, minden esetre viszonylag régi probléma ez a Lajtától nyugatra ahogy arról egy blog bejegyzés (2007-ből) és annak finomított változata (2010-ből) tanúskodik. A megoldás? Egyrészt az interjú technikák és az előzetes szűrés finomítása. Másrészt a "social coding" elemzése.

Tim O'Reilly-t követve a Twitter-en találtam rá egy érdekes blog postra. A szerző átköltözött Berlinbe és egy projekthez keresett embereket. Szokták mondani hogy egy állás megszerzéséhez bizony ismerősök is kellenek/kellhetnek. Nos gondolom igaz ez fordítva, ha valaki keres egy munkavállalót, jó szétnézni az ismerősök között. De mi van ha nincsenek még nagyon ismerősök? Ha valaki tud programozni, erre is van már megoldás: irány a gitHub! Ha nem ismered az oldalt, a lényege hogy ingyenes repokat (tárolókat) hozhatsz létre projektjeid részére, egyedül azzal a megkötéssel hogy annak tartalma nyilvános. Ehhez értened kell egy kicsit a git verziókövető rendszerhez is (de ez menni fog, ezzel a könyvvel). Nos, szerzőn ötlete az hogy ha valakit sokan követnek, sokan töltik le projektjeit, aktív az oldalon stb, akkor nyilván nem egy rossz programozó. Nem mellékes az sem hogy meg lehet nézni mit kódolt össze az illető. Ha bővebben érdekel a sztori, a legjobb ha elolvasod Charles Arthur, a Guardian tech-kolumnistájának, blog bejegyzését.

Mi ebből a tanulság? Nos ha te is egy olyan önbizalom hiányos kezdő vagy mint én, akkor itt az ideje összeszedni magadat (magunkat). Tanulni kell, programozni kell, akkor is ha unod, a könyöködön jön ki és legszívesebben olvasnál valami nagyon kúúl dolgot (pl Programming the Semantic Web, nálam ez lenne az). Viszont a jó hír hogy tanulás közeben simán nyithatsz egy github accountot. Feltöltheted a saját projektjeidet. Még nincsenek? Sebaj! Tanuld meg használni! Ezzel elsajátítod a git alapjait. Szerintem nem gáz ha "Hello world!" és hasonló bébi dolgok vannak a repodban. Keress érdekes projekteket. Klónozd git-tel, olvasd a forráskódot, próbáld meg módosítani. Ne add fel! Menni fog előbb-utóbb (én is ezt mondom magamnak). Ha nyomod a rails-t, itt az ideje hogy a heroku-n is megmutasd mit csináltál eddig. Nem kell szégyenkezni. Ha nem állítod magadról hogy te programozó vagy, hanem csak azt hogy szeretsz programozni tanulni, vagy csak szeretnél majd programozó lenni, egy ici-pici kis progi is megteszi. Minden jel arra utal, hogy az alapok elsajátítása fontos, ha ezt meg tudod mutatni, nyert ügyed van.

Sok nagyon jó közösségi oldal foglalkozik programozással. Én kettőt emelnék ki. Az első a stackoverflow. Aki tanul, az tud kérdezni! Sokkal inkább kérdéssel kezdődik. Itt rengeteg kérdés találsz, és még több választ. A legjobb ha tudsz olyat kérdezni ami felkelti a többiek érdeklődését. A jó kérdés pontokat ér, növekszik az elismertséged és tanulsz, ha nem adod fel, egy szép napon talán te is válaszolni fogsz egy szende kezdő kérdésére. A javablackbelt tkp egy kvíz oldal. Nem csak Java-ról, hanem jvm-en futó nyelvekről és ruby-ről is. Öveket kapsz, teszteket töltesz ki, és kérdést szerkeszthetsz te is. (Hasonló oldalak találhatók más nyelvekre is egy kis Google használat árán).

Előbb-utóbb jól jöhet neked, ha csatlakozol egy nyílt forráskódú projekthez. Ehhez kell egy kis alaptudás, (habár a Firefox estén ez sem nem kötelező) de hamar bele lehet jönni. Jó kódot olvashatsz, sokat tanulhatsz. Kezdetben nyilván bug report, bug tracking és társai jöhetnek szóba, de szerintem ez nem gáz, valahol mindent el kell kezdeni.

Ha nem két perc alatt akarsz mester lenni, bele kell vágnod. Ezek mellett segíthet egy blog ahol megosztod velünk tapasztalataidat (nem kell irigykedni, egyrészt amit te már meg tudsz írni az a te tudásod, előttünk jársz benne, másrészt neked is érdeket hogy értelmes kollégáid legyünk.), twitter-en kövess érdekes embereket, próbálj meg érdekes dolgokat megosztani (előbb-utóbb lesznek követőid). Viszont egy dolgot jegyezz meg, semmi nem pótolhatja a rendszeres gyakorlást! Az online láthatóság felelősséggel jár, ismered meg önmagad, a tudásodat, ne félj, tanulj és élvezd.

Nincsenek megjegyzések: