2010. május 4.

Logika mindenkinek I - bevezetés

Egyáltalán nem bánom, de a blog lassan kezd átmenni olvasmány ajánlóba. Azért remélem hogy hamarosan áttérhetek más írásokra is, de Anita kérésének eleget téve most arról írok hogy hol/mit érdemes logikáról olvasni/tudni.

A logikát sok terület felől lehet megközelíteni, hiszen talán az egyetlen igazán interdiszciplináris tudomány. Mivel a tudomány nyelve az angol, főleg angol nyelvű könyveket fogok ajánlani, egy kivételével (ami viszont a legtöbb könyvön túltesz!!!).

Ruzsa - Máté: Bevezetés a Modern Logikába
Sajnos a későbbi kiadásokból kimaradt Máté András történeti áttekintése, de Ruzsa munkája továbbra is kapható. Ha még nem hallottál Ruzsa Imréről, érdemes elolvasni legalább a wikipédia szócikket róla. Itt röviden csak annyit, hogy a modern logika hazai meghonosítója, eredeti hozzájárulása sem elhanyagolható a tudományhoz. Ha filosz vagy, Mekis Péter könyvismertetőjét/kritikáját is érdemes elolvasnod.

A könyv egy középiskolai tudásszintnél többet nem tételez fel az olvasótól, talán csak átlagon felüli érdeklődést. Alapvetően két részből áll a könyv, extenzionális és intenzionális logikákkal foglalkozik. Mivel elsősorban filozófusoknak íródott, halmazelméleti szemantikát alkalmaz, de nem marad ki belőle a természetes levezetés és a Gentzen kalkulus sem. Az extenzionális részben pedig a magyar nyelv egy töredékének formalizálásával (Montague grammatika) is megismerkedhet az olvasó.

A könyv egyszerűen remek. Minden benne van amit tudnod kell! Nem csak filozófusok, hanem nyelvészek és számítástudományi szakemberek is hasznát vehetik, a matekosoknak is érdekes kiegészítő olvasmány lehet a könyv. Sajnos azonban a magyar logika irodalom behatárolt. Így érdemes az angol kiadványokat is megismerned. Ha megvan a BML, a végén található  angol-magyar szakmai szószedetnek nagy hasznát veheted!

CMU Open Learning Initiative Logic & Proofs (ingyenes!)
A Carnegie Mellon egyetem filó tanszéke nekem nagyon szimpatikus, egyrészt mert sok ingyenes anyagot készítenek, másrészt meg szerintem amit ők csinálnak az a nagybetűs analitikus filozófia (vess egy pillantást a honlapjukra). Nos ez az igen helyre kis tanszék részt vette egy jó bevezető elkészítésében aminek nem is olyan meglepő módon a Logic and Proofs címet adták.

Maga az anyag jó és igényes, de nem igazán átfogó és ennél mindenképpen többre van annak szüksége aki a nyelvvel akar foglalkozni (szerintem még akkor is ha ez a szociolingvisztikát jelenti éppen valakinek).

Partee et all: Mathematical Methods in Linguistics
Nyelvészeknek ez alapmű! A címe lehetne inkább bevezetés a diszkrét matekba nyelvészeti példákkal. Nagyon jó és érthető könyv. A halmazelmélettől kezd, az extenzionális és intencionális logikát halmazelméleti szemantikával mutatja be, emellett még algebrával és automata elmélettel is ismerkedhet segítségével az olvasó. Ha önállóan dolgoznád fel a könyvet, érdemes Partee egyik órájának honlapját is átbogarásznod hogy jobban képben lehess s kiegészítőket is találj.

Gamut: Logic,Language, and Meaning Vol 1&2
Én nagyon szeretem a GAMUT-ot, habár egy megközelítést tükröz erősen és két kötete ellenére sem fedi le a "nemzeti minimumot". Viszont érthető, sok feladatot tartalmaz és nagyon logikusan vannak egymásra építve a fejezetek (hogyan máshogy lehetnének!). Az első kötet az extenzionális logikai alapjaival, a második az intencionálissal foglalkozik. A természetes levezetés és az automata elmélet nem marad ismeretlen az olvasó előtt, viszont ha ezek érdekelnek akkor irány Partee. A második kötet viszont utánozhatatlan!

Enderton A Mathematical Introduction to Logic és Elements of Set Theory
Akik nem állnak hadilábon a matekkal, azok mindenképpen ezekkel a könyvekkel kezdjék az ismerkedést. Alapos képet adnak és itt már a bizonyítások sem maradnak el. Biztos vannak még más jó könyvek forgalomban, de azokat nem ismerem, ezekről meg a címük mindent elmond.

Fitting - Mendelson First-Order Modal Logic
Szintén matekosoknak való könyv, nagyon jó (szerintem) és a címe erről is elárul mindent.

Összegezve
Számít a háttered, ennek alapján válassz magadnak könyvet! Nyugodtan használd ki hogy a GoogleBooks és az Amazon segítségével belelapozhatsz a könyvekbe és legalább a tartalmukat átnézheted. Jó tudni hogy sok szerző és/vagy kiadó is elérhetővé tesz egy-egy fejezetet online, érdemes ezeket is megnézni.

A lényeg hogy legyen egy átfogó fogalmad a klasszikus logikáról és a halmazelméleti szemantikáról - tehát mindegy honnét jössz, a lényeg hogy ide kell elérned ha érdekel a nyelv.

Sajnos/szerencsére ez még nem minden. Ezért hamarosan még jelentkezem egy poszttal hogy mit érdemes olvasni még. Kedvcsinálónak annyit hogy a logika eredetileg összefüggött az ún. automataelmélettel és a kiszámíthatóság fogalmával, erről is illik egy keveset tudni. Egy kicsit érdemes foglalkozni a logika alkalmazásával is természetes nyelvekre, ebben a témában is olvashattok majd hamarosan.

Nincsenek megjegyzések: