2012. április 16.

Filmismertető: The Joy of Stats

Hal R. Varian is megmondta a jövő legszexibb szakmája a statisztikus. Hans Rosling a Karolinska Intézet kiválló kutatója (akit sokan csak TED előadása miatt ismernek) a BBC és az Open University felkérésére elkészített a legjobb statisztikai ismeretterjesztő filmet.  Az ismeretterjesztés nehéz dolog hiszen el kell találni az arányokat a szórakoztatás és a tudományos ismeretek bemutatása és átadása között, a film ennek eleget is tesz. Kifejezetten üdítően hat hogy akad benne gépi fordítás és sentiment elemzés is, szóval számítógépes nyelvészeknek kötelező.




Persze sokra ne számítsunk! A film se nem oktatófilm, se nem egy tudományos előadás. Inkább figyelemfelhívás, igyekszik bemutatni hogy mennyire átszövik az adatok az életünket és hogy ezek elemzése segíthet jobbá tenni életünket. A San Fransisco-i rendőrségi statisztikáktól a nyelvi adatokig mutatja be a gyakorlati példákat, kitér az univerzium titkainak kutatására és a tudomány előtt álló új lehetőségekre is, és a sok-sok példa ellenére sem érzi úgy az ember hogy végigszaladunk csupán a témákon. Rosling nagyon lelkesen beszél, öröm olyan embert hallgatni akin érződik hogy imádja a szakmáját, sőt annyira profi hogy képes átadni egy átfogó képet is róla a nem szakmabelieknek.

A technikai mélység kb. az átlag és a szórás fogalmának informális bevezetése, a normál és a Poisson disztribúció is előkerül, de nem kell félni, nincs semmiféle matek a filmben! Viszont előkerül a Google Translate és a sentiment analízis témája, valamint az adatvezérelt tudomány kérdése is. A héten úgyis sok esőnap elé nézünk, a filmmel nem foghat mellé senki.

Nincsenek megjegyzések: