2012. június 2.

R tutorial előtt

Két hónap múlva egy egész napot szentelünk az R nyelvnek és a tm csomagnak. Már csak 18 szabad hely maradt, ha nem szeretnél lemaradni, regisztrálj mihamarabb! A rendezvény ingyenes (köszönet a Weblibnek!), csupán te, a laptopod és némi előkészület szükséges hozzá - ez a poszt ebben szeretne segíteni.

Ha regisztráltál a rendezvényre, akkor feltételezhető hogy tudsz angolul és nem csak felhasználói szinten értesz a számítástechnikához, hanem vagy magadtól vagy egy bevezető jellegű kurzus keretében már elsajátítottad a programozás alapjait. A tutorialhoz ezen felül csupán arra van szükséged hogy a) telepítsd az R-t gépedre b) egy szövegszerkesztőből vagy IDE-ből tudd kezelni.

Alapok
  • Telepítsd az operációs rendszerednek megfelelő R disztribúciót (Ubuntu használók nyugodtan apt-get install-t is használhatnak). Az R honlapja eligazít ebben.
  • Telepítsd az R Studio-t. A legelterjedtebb IDE az R-rel végzett munkára ma az R Studio. Ha van olyan IDE vagy szövegszerkesztő amit szeretsz, akkor egy kis guglizással bizonyára megtalálod a megfelelő beállításokat. (emacs használóknak én az ESS csomagot ajánlom!)
  • Indítsd el az R-t (Ubuntuban szimplán az R paranccsal a konzolról, Windowson a start menüből) és telepítsd a tm csomagot az install.packages("tm") parancs beírásával. Ennek eredménye egy felugró ablak, amin kiválaszthatsz egy számodra szimpatikus helyet ahonnét leszedi a program automatikusan a csomagot és telepíti neked. Tipp, sokan Ubuntu alatt sudo R-t indítanak telepítés előtt.
Ingyenes anyagok
  • simpleR - Verzani nem éppen rövid (114 oldalas) bevezetője a legjobb hogy megismerkedj az R nyelvvel és a statisztikával. Könnyen olvasható, ha elszánt vagy akkor a legjobb bemelegítés a témához.
  • Singular Value Decomposition Tutorial - a tm csomag mátrix algebrai módszerekkel van tele, érdemes átnézni egy kicsit mi áll a háttérben
  • Word Vectors and Search Engines - Dominic Widdows Geometry and Meaning című zseniális könyvének fejezete ami szintén nagyon hasznos előtanulmány
Egyéb

Nincsenek megjegyzések: