2012. szeptember 24.

Számítógépes nyelvészet a Kutatók Éjszakáján!


Jövőhét pénteken (2012.09.28) a Kutatók Éjszakája rendezvény keretében az MTA SZTAKI Nyelvtechnológiai Csoportja (http://hlt.sztaki.hu) is bemutatja legújabb fejlesztéseit

"Miből lesz a robot-MÁV-pénztáros"


címmel.


A demóval egybekötött előadást az este folyamán kétszer, 18-19 óráig és 22-23 óráig lehet megtekinteni a SZTAKI főépületében (1111 Budapest, Kende u. 13-17, térkép: http://goo.gl/maps/ZyDCK).

A részvétel ingyenes, de a szervezők kérik, hogy a látogatók előzetesen regisztráljanak, ez az alábbi linken végezhető el:
http://www.kutatokejszakaja.hu/2012/esemenynaptar/esemeny.php?id=635

Jelentkezzetek, gyertek, és hirdessétek az eseményt ismerőseitek körében is!

A tartalomról:

Az interaktív bemutató a Nyelvtechnológiai Csoport emberi nyelven vezérelhető robotjának különleges világába kalauzolja az érdeklődőket. A fejlesztés lehetővé teszi, hogy a rendszert valódi, hétköznapi feladatok végrehajtására is alkalmassá tegyék a SZTAKI kutatói: a címben szereplő robot-pénztáros 2012-re már valósággá vált. Ha arra vagyunk kíváncsiak, mikor indul vonat Budapestről Szegedre, netán menettérti nyugdíjasjegyet szeretnénk venni Kecskemétre, a számítógép immár képes megérteni az emberi nyelven megfogalmazott kérést. A feladat nehézsége a lehetséges kérések sokféleségében rejlik: ahhoz hogy esélyünk legyen megérteni egy szabadon megfogalmazott utasítást: "Felsőgödig kérek egy egészet."), a háttérben párhuzamosan kell futnia többféle nyelvtani elemzőnek, adatbázislekérdezőnek és következtető rendszernek.
A Kutatók Éjszakáján a látogatók először rövid bemutatkozás keretében megismerkedhetnek a Nyelvtechnológiai Csoport tagjaival és tevékenységével, majd előadást hallhatnak arról, milyen elemekből épül fel egy természetes nyelvi megértő rendszer. Választ kaphatnak arra, miben kevesebb és miben több a SZTAKI rendszere az IBM-nél kifejlesztett Watsonnál, aki emberi ellenfeleit is legyőzte egy amerikai kvízjátékban. Szó lesz arról, hogyan változtathatják meg a szemantikus technológiák a mindennapjainkat és hogy mit is jelent a sokat emlegetett szemantikus web fogalma. Végül a látogatók működő rendszereinket is megtekinthetik, valamint lehetőségük nyílik megszólítani a robot-pénztárost. Noha a számítógépet egyelőre még könnyebb zavarba hozni, mint a pályaudvarról ismert hús-vér kollégáját, remélhetőleg sikerül megmutatnunk, milyen lépéseket tettünk már eddig is egy a korábbiaknál rugalmasabb, általánosabb mesterséges intelligencia megalkotása felé.
(Forrás: http://www.kutatokejszakaja.hu)

Nincsenek megjegyzések: