2010. április 20.

Nyelvészet - csak röviden!

Hivatalosan is van egy darab olvasóm! Habár nem az általam megcélzott csoportból (bölcsészek),  egy programozó hallgató írt nekem. Az illető arra kért, tudnék-e valamit ajánlani neki, aki nem tanult nyelvészetet, de mest.int. órán bejött neki a természetes nyelvi feldolgozás, és szeretne valami 'lájtosat'. Nos, rossz hír hogy nincs királyi út a nyelvészethez, de megpróbáltam összeszedni pár jó cuccot amivel ellehetnek az érdeklődők.

Ismeretterjesztő könyvek
Először is különbséget kell tennünk az ismeretterjesztő és a bevezető jellegű tudományos munkák között. Szeretem az ismeretterjesztést, fontosnak is tartom, de ötleteken, alapvető fogalmakon nem tud többet adni. A legjobb ha Pinker A nyelvi ösztön c. könyvével kezded. Ha bejön, akkor a szerző Hogyan működik az elme könyve is érdekes lehet számodra.

Én anno láttam egy raklapnyi könyvet amit ajánlottak bevezetés a nyelvtudományba címen. Szerintem egy fabatkát sem ér a legtöbbje. Ha érdekel a nyelvészet története, egy csendes délutánon kapd elő Rober Henri Robins A nyelvészet rövid története c. könyvét. Általános bevezetést a nyelvészetbe magyarul nem fogsz találni, legalábbis szerintem. Szóval vagy olvasol egy-egy szakterületről hosszabban (ezekből szerintem tök jók találhatók viszont), vagy olvasol angolul.

Ingyenes anyag
Ha van némi előképzettséged a formális definíciók terén, logikusan gondolkodol és megy az alapvető matek, vagy bátor vagy és nem zavar ha lassan haladsz, akkor Marcus Kracht jegyzeteit ajánlom, itt letöltheted.

Angol általános bevezetők
A legolvasmányosabb, mégis alapos és átfogó könyv Meyer Introducing English Linguistics-e. Érdekessége hogy fentről indít, a legnagyobb nyelvi egységből (az angol nyelv mint világnyelv, nyelvváltozatok stb) és halad a fonetika/fonológia felé (minden más bevezető a hangtól indít és a globalizációnál fejezi be a sztorit).

Ha valami formálisabbat szeretnél, akkor Akmajian et all. Linguistics-e a legjobb választás. Ez már tankönyv! Tehát feladatok vannak és példák benne. MIT Press, tehát a bevezető is kemény! Viszont ad egy átfogó képet arról mit is csinál egy nyelvész és biztos rátalálsz egy-két dologra ami érdekelhet és kapcsolódik a te területedhez.

Ha még mindig szeretnél bevezetődni, akkor egy igazi hard core cucc Radford et. all Linguistics. Ez már komoly könyv, nem lehet csak úgy átfutni, vagy olvasni lefekvés előtt. Csak akkor ajánlom ha elköteleződtél!

Összegezve

Először tájékozódj, erre jók az ismeretterjesztő könyvek. Ismerd meg magad. Ha úgy érzed erős háttérrel rendelkezel, akkor vágj bele egy nehezebb könyvbe, legfeljebb ha nem megy átválthatsz egy könnyebbre. A legbiztonságosabb választás az Akmajian kötet, de mindhárom könyv jó. Ha nagyon idegen a téma haladj sorban.








Nincsenek megjegyzések: