2010. április 9.

Statisztikai túlélőkészlet

Az a helyzet hogy tudomány matek nélkül nincs. Aki mást mond, hazudik, vagy valami nagyon nem kurrens képe van a tudományról. Jó hír hogy nem kell Neumann-ná válni, emelt szintű érettségit sem kell tenned, de a minimum hogy egy kis statisztikát, valószínűségszámítást és logikát magadra szedsz. (A saját véleményem az, hogy nem kell matematikussá lenned, de annyi kell hogy tudd mire guglizz rá, hol keressed a választ és tudd alkalmazni a saját problémádra amit találtál).

A címben statisztikát említettem, tartom is ehhez magamat. Nem meglepő hogy próbálom összekapcsolni valahogy egy kis programozással, szerintem a legjobb az ingyenes, nyílt forráskódú R statisztikai programozási nyelv. Töltsd le, telepítsd fel (minden op. rendszerre van verzió), és ismerkedj vele.

Ha megvan az eszköz, akkor kellene valamit kezdeni vele. Ha nem tudsz programozni, akkor itt állj meg! Keress rá (akár ezen a blogon) és sajátítsd el a programozás alapjait (nyugi, nem kell sok). Emlékszel milyen volt matek órán, amikor nem értetted mi van és hogy mi az a sok kriszk-kraszk a táblán? Remegett a gyomrod hogy nehogy neked kelljen felelni? Felejtsd el! Nekem is sok bajom volt, és én is kényszerből kezdtem ilyenekkel foglalkozni. Nincs jegy, nincs dolgozat, nincsenek életidegen példák! Ennek ára van, jó könyveket kell venni. (Mert ugye betartod a szerzői jogokat és nem torrentezel/emulezol le könyveket?)

A legjobb választás a Head First Labs Head First Statistics könyve. A sorozat nagy népszerűségnek örvend mivel a tanuláselmélet és a megismeréstudomány eredményeit felhasználva élvezetes stílusban, életszerű példákkal tanít. Nem a legolcsóbb, de azon ritka könyvek egyike amelyek tényleg megérik az árukat. Az alapokat biztosan el tudod sajátítani, több most nem is kell. Ha szorgalmas vagy és/vagy időd engedi, akkor a Head First Data Analysis könyvet is ajánlom figyelmedbe. Ez az alap, erre már lehet építeni. Ha jobban szereted a itt egy példa, ez alapján oldd meg a következő feladatokat típusú megközelítést (és jobban dereng a matek középsuliból), akkor a Probability Demystified és a Statistics Demystified könyveket ajánlom. (Mind a három/négy könyv túl sok viszont, olvass ismertetőket, lapozz bele az amazonon, vagy a GoogleBooks-on és döntsd el melyik a te irányod!) Ha magyarul szeretnél olvasni a témában, akkor a Bolyai sorozat Valószínűségszámítás kötete jó választás, a Statisztika kötet jobb híján megteszi.

Nos, ha átrágtad magad a bevezetőkön és feltelepítetted az R-t, itt az ideje összekötni a kettőt. Nem annyira ismert, de szerintem a legjobb könyv ami összeköti a statisztika tanítását az R elsajátításával Verzani Using R for Introductory Statistics könyve. Alapos és jó, persze a HF sorozathoz képest kicsit száraz, de aki kalandot akar, olvasson Rejtőt. Ha nem akarsz beleugrani egy könyv vásárlásba, szerencséd van! A CMU Open Learning Initiative ingyenesen elérhető anyagokat tartalmaz, és pont van statisztika kurzus R-rel náluk.

Ha végeztél, gratula! Ami ezek után jön már bonyolultabb lesz, de élvezetesebb is. A következő bejegyzés megpróbál eligazítani hogy fantasztikus statisztikai tudásodat a nyelvtudomány területén is hasznosítsd.

Nincsenek megjegyzések: