2010. július 9.

Még több jazz-t az óvodákba, még több számítógépes nyelvészetet a gyerekeknek!

Ha jól mennek a dolgok, hamarosan vendég posztok jelennek meg a blogon :D  Az e-mailben jelentkező olvasók száma elérte a hármat (ez nekem nagy szám!), és remélem már gondolkodnak (vagy talán már írnak) hogy mi legyen. Mivel Google Analytics van a blogon, tudom hogy van pár visszatérő olvasó, ha akarnak nyugodtan írhatnak ők is. Gyorsan ide firkantom hogyan lehet belőled szerző:

  1. Keress egy témát ami illik a bloghoz. (azaz nyelvészet, számítógépes nyelvészet, logika, nyelvfilozófia, programozás vagy bármi)
  2. Írd meg a posztot.
  3. Csatold e-mailben (ehhez rá kell jönnöd a címemre, vagy a blog címére)
  4. Írd meg hogy milyen néven szeretnéd jegyezni írásodat. Ha egy profilt írsz, akkor az írás végére beszúrom. (Pl Jóska Pista vagyok n-edik évemet nyögöm (ill végeztem) az X egyetemen/főiskolán, itt dolgozom (ha van melód) főbb érdeklődési köröm. Legyen monnyuk egy bekezdés (6 mondat?))
  5. Vagy elfogadom prompt amit írtál, vagy indoklással megkérlek hogy módosíts rajta.
  6. Opcionális: ha akarod írj magadról pár sort. Hol tanultál/tanulsz, mit csinálsz. EZ NEM KÖTELEZŐ!
  7. Opcionális: ha fent vagy Facebook-on vagy engem, vagy a blogot vedd fel ismerősnek, könnyebb kommunikálni. EZ SEM KÖTELEZŐ!
A felkerült írással te rendelkezel, de fenntartom a jogok hogy előzetes értesítés után letöröljem azt. Ha fent van viszont bármikor kérheted a törlését, átszerkesztését, kommentjeinek cenzúrázását stb. Ez egy blog, lelkesedésből csinálom ezért tanácson kívül nem tudok másban segíteni és neved megemlítésén kívül (és az ezzel járó dicsőségről se feledkezzünk meg) mást nem adhatok!

Mit mutat a statisztika az olvasókról
A GA JavaScript kódot használ hogy nyomon kövesse kik látogatnak az oldalra ezért csak azokat számolja akik nem kapcsolják ki azt (vannak ilyenek, igaz kevesen, és ne felejtsük el a biztonság mániásokat akik NoScript plug-int használnak). Közelében sincs egy-egy népszerű blog által jelentett napi több ezres látogatottsághoz, annak ezreléke! Naponta kb 5-6 ember olvasgatja bejegyzéseimet, amennyire meg lehet állapítani 3/4 részül magyar szolgáltatótól jön. Sok címnél megyeszékhelyek vagy egyetemek láthatók még, ill a három nagy szolgáltató dominál. Hogyan kerülnek a blogra az olvasók? Direkt látogató kb a harmaduk (gondolom ők a visszatérők, talán?), 10%-uk rajtam keresztül (honlapom, Facebook ügyködésem stb), a többi keresés eredményeképpen (Google). A keresők általában a "nyelvészet" szóra keresnek legtöbbször a "számítógépes" szóval kiegészítve, de relatíve gyakoriak a következők "logika", "matematika", "programozás", "statisztika", "könyv".

Milyen visszajelzéseket kapok
Nos volt egy minősíthetetlen. Volt pár nagyon lehúzó, de egyáltalán nem leereszkedő. Komoly kritikákat kaptam, tanultam belőlük. De! Nem tudományos blogot írok. Amolyan csapongós, népszerűsítős helynek szánom a blogot, aki hiányolja a nagy elméleteket, az olvasson könyveket. A biztató szavakat nagyon köszönöm. Külön tetszik amikor kér valaki egy posztot valamiről. Ebből "rengeteg" van (21!), párat már teljesítettem, de nem hiszem hogy mindegyikre sor kerül (ugyanis nem értek mindenhez, így Zsófi kérését hogy a klasszika-filológia és a számítógépes nyelvészet kapcsolatát mutassam be, tutira nem fogom teljesíteni).

Mi lesz még

Vendég posztok! Nem csak a megkeresések (amiknek örülök), hanem felkérések is történtek. Persze a legtöbb akkor lesz realitás ha véget és a nyár. A hétvégén írtam pár barátomnak (sajnos valahogy itthon nem vagyok beágyazva, ezért külföldi barátaimnak szóltam) hogy segítsenek terjeszteni az igét. Röviden mire is lehet számítani:

  • Két korpusznyelvész (egy kedves jópofa és egy őrült evangelista) egy kicsit arról fog írni hogy mi is az a korpusznyelvészet
  • Egy számítógépes nyelvész az automatikus szövegkivonatolásról fog írni
  • Egy szintakta a nyelvevolúcióról és ha minden jól megy a nyelvtudományról (amolyan filozófiai izét)
  • Egy másik számítógépes nyelvész a munkájáról egy start up cégnél
  • Aztán egy kis pragmatika egy nagyon színes egyéniségtől
  • Terepmunka során szerzett adatok gépi feldolgozása (egy egy távoli egzotikus nyelvről van szó!)
  • Indián nyelvek megmentése és számítógépes nyelvészet
  • Ubiquity projekt
Köszönöm hogy olvastok (el sem tudjátok képzelni mit jelent ez nekem). Várom észrevételeiteket, kommenteljetek, írjatok, lájkoljatok stb. És ha akartok, vendégposztoljatok!

Nincsenek megjegyzések: