2010. július 11.

NooJ, az Integrált Nyelvelemző Környezet I.

VENDÉGPOSZT!

Előzetesnek szánom ezt a cikket. Bemutatni, hogy mennyi és milyen minőségű nyelvelemző programok állnak már jelenleg is a rendelkezésünkre. De előzetes abban az értelemben is, hogy az eszközökről szeretnék majd több hosszabb-rövidebb leírást is adni. És nem utolsó sorban előzetes abból a szempontból is, hogy a későbbre tervezett Natural Language Toolkit használatát fogjuk a most bemutatott NooJ eszközzel megalapozni.

A NooJ, és elődje az INTEX egy integrált nyelvelemző környezet. Egy francia nyelvész készítette, aki ráébredt arra, hogy rengeteg szakterület tudná alkalmazni, használni a saját céljaira egy nyelvelemző rendszert. A többi nyelvelemző ellen mindig az első ellenérv a kezelhetőség volt. Még a jelenleg a PTE-n fejlesztett (prolog nyelven fejlesztett) szövegelemzőről is (bár csak néhány bemutatót sikerült erről a fejlesztésről megszereznem...) első hátrányként említik, hogy nehezen kezelhető, olvasható az eredmény. Ez azért könnyedén orvosolható lenne. Mindenesetre megértem azokat, akik csak egy-egy ötletért nem hajlandóak ennyire belemerülni a témában. Pont a számukra lehet a legideálisabb eszköz a NooJ.

Szerencsére a témának van magyar honlapja. http://corpus.nytud.hu/nooj/ címen tudjátok elérni. Itt található meg hozzá továbbá a magyar modul is, amivel el tudjuk végezni az elemzéseinket. Illetve a kipróbáláshoz ajánlom mindenki figyelmébe Vajda Péter bemutatását: http://corpus.nytud.hu/manye/vp_nooj.ppt

Hogy van magyar honlapja, ez sajnos nem egyenlő azzal, hogy fejlesztik is. 2006-ban indult, és azóta csak a magyar modul került fel. De a még akkoriban tervezett grammatika nem jelent meg azóta sem.

A NooJ a morphdb.hu-t használja. Akik használták már külön, azoknak nem lesz meglepetés a szavak elemzésének eredménye vagy a típushibái, de ezeket könnyedén javíthatjuk az aktuális szövegnél. Viszont a NooJ nem csak erre képes. Lehetséges vele szógyakoriságot vizsgálni, ahogyan lehet csak simán szegmentálni. Saját nyelvtannal kiegészítve pedig határ a csillagos ég. És akkor még nem is beszültünk arról, hogy képes az elemzett szöveget xml-formátumban visszaadni, tehát az eredményen tovább dolgozhatunk például az NLTK-val... de erről majd csak később.

Egy-két javaslatot azért tennék a program használatához. A Huntoken mondatszegmentálót használja. Ezért a legjobb eredmény érdekében minden sorban csak egyetlen mondat szerepeljen! Továbbá mivel a szavak elemzéséhez a Hunmorph-ot használja, így nem számítsunk eredményre a tulajdonnevek és a szóösszetételek esetén. Ezeket nem tudja kezelni.

Továbbá álljon itt egy minta is. Példaként és a várható eredmények előrejelzése végett. Ezt a cikket elemeztettem le vele, egészen eddig a bekezdésig:

  • Összesen 26 mondat

  • 242 különböző szóalak

  • 30 olyan szó, aminek nem tudta meghatározni a szófajtát, felépítését (tulajdonnevek, formátumtípusok, webcímek és szóösszetételek)

  • 426 különböző felismert és elemzett szóalak (a kettő szám azért nem egyezik, az összes szóalak és az elemzett szóalakok száma, mert sok olyan szóalak van, ahol elképzelhető több elemzési eredmény a szövegkörnyezetnek megfelelően, de a program jelzi számunkra a lehetséges elemzéseket. Például a „szánom” két elemzési módja a következő: szánom,szán (szótő): N+nom+1+sg+pssg+ps vagy V+1+def+sg. Itt az emberi értelem meg tudja határozni, hogy az igei a helyes, de ezt csak jelentéstanilag tehetjük meg. Egy másik szövegkörnyezetben már főnévként szerepelhet.)


Szerző:

Gerő Dávid: Magyar és nyelvtechnológus hallgató, kezdő programozó és webfejlesztő, aki érdeklődik a nyelvészet és az informatika iránt. A határterületekért különösen rajongok, de sajnos mindkettőben csak kezdő, érdeklődő laikus vagyok.Nincsenek megjegyzések: