2010. augusztus 14.

Piac és Oktatás: a nyelvtechnológia Magyarországon

A napokba interjút készíthettünk Jóföldi Endrével, a Weblib egyik ügyvezetőjével, az általunk is naponta szemlézett Kereső Világ blog szerzőjével. A Weblib.hu címen tájékozódhattok az „okos keresők” specialistájaként ismert cég teljes profiljáról. Technológiájuk és termékeik például a Polymeta keresőjük, a PolySpell, a helytelenül megadott keresőszavak kiszűrésére és korrigálására szolgáló rendszer, megemlítendő, és megemlítésre méltó a HealthMash, az egészségügyi tudásbázisuk. Továbbá talán a legismertebb pedig a Johu.hu keresőrendszerük, ami mindenki számára elérhető, használható már évek óta az Interneten.

Megkezdődik tehát a folytatásos interjúsorozatunk, ahol igyekszünk a nyelvtechnológiával foglalkozó, abban érdekelt emberek, cégek legtöbbjét megszólaltatni, hogy a lehető legszélesebb körben és mélységben ismerkedhessünk meg az interjúkban legtöbbet firtatott hazai oktatás és a piac kapcsolata, a kezdőkkel szembeni elvárások és úgy általában a nyelvtechnológiai ipar állapotáról.

1) Sok bölcsészkaron nyelvszakosok, magyarosok, pszichológusok és nyelvészet főszakosok számára felvehető a nyelvtechnológia minor. Viszont nem tudják hogy mennyire ismert ez az ipar számára, jelent-e valamit, tudják-e a munkáltatók hogy mit várhatnak egy ilyen végzettségű emberkétől? Jelent-e egyáltalán valamit, vagy csak mérnök-informatikus, programtervező informatikus végzettséggel érdemes próbálkozni. Ide sorolnánk továbbá a nagy kérdést is: BA/BSc vagy MA/MSc nélkül ne is induljanak állást keresni ezen a területen?

Ez valószínűleg a cégmérettől is függhet. Számunkra, akik egy egészen kicsi 10 fő alatti cég vagyunk nyilván nagyon fontos, hogy lehetőleg minél univerzálisabb emberek legyenek a cégünkben. Tehát egyelőre nem nagyon engedhetjük meg magunknak, hogy valaki csak elméleti szinten értsen a nyelvtechnológiához. Mindenképpen előnyös, ha legalább gyors prototípusokat tud készíteni valamilyen elméleti kérdés gyakorlati megvalósíthatóságának igazolására.

2) Sok nyelvész és nyelvtechnológus hallgató vágott bele (és leveleik szerint szerezte meg) a Sun Certified Java Programmer illetve a mySQL Developer/Associate certifikátokba. Ahogy kivettem a levelekből, így szeretnék kiemelni magukat, hogy nem csak az egyetemen oktatott prolog és python iránt érdeklődnek és ismerik, hanem a de facto standard Java nyelvet, és rendelkeznek adatbázis kezelési ismeretekkel is (ami hiányzik a tantervükből). Van értelme, hogy megszerezték ezeket a papírokat? Számít valamit? Van még valami, amit érdemes megszerezniük?

A programozási gyakorlatban természetesen van értelme a hasonló papíroknak, bár természetesen minket a gyakorlatban valóban alkalmazható tudás érdekel. Kevésbé az, hogy van-e hasonló papírja. Az tény, hogy a felsőfokú szintű informatikai, illetve programozó matematikusi oktatás szemléletbeli dolgokat is megtanít optimális esetben, amit a gyorstalpalók kevésbé. Az SQL illetve Java ismeretek mindenképpen nagyon fontosak, hiszen ezek az eszközök amivel a valóságban általában dolgoznak ezeken a problémákon. Persze a keresés során már legtöbbször el kell szakadni az SQL-től, de az adatok összegyűjtése és előfeldolgozása során mindenképpen szükség van rá.

3) Az informatikus olvasók arra panaszkodnak, hogy habár tanulnak mesterséges intelligenciát és nyelvfeldolgozást, ez inkább elméleti és hiányzik nekik a gyakorlati oldal a képzésből. Meglepő, de az érdeklődők még a nyelvtechnológusoknál is pesszimistábbak, nekem úgy jön le, hogy ők jobban látják a hiányosságaikat. Sokukat érdekli, hogy érdemes-e akár spontán írni a nyelvtechnológiai cégeknek és gyakorlati lehetőség iránt érdeklődni.

Sajnos itt a cégméret komoly problémát jelent. Egy hozzánk hasonló mikrocégben nincsenek meg a szükséges létszámbeli erőforrások ahhoz, hogy valakinek könnyedén gyakorlati időt tudjunk biztosítani. Ezzel együtt nem zárkóznánk el olyantól például, ha valaki akár kutatási vagy éppen Phd témát keres és valami olyannal szeretne foglalkozni, ami akár aztán gyakorlati módon egy valódi működő keresőrendszer részévé válhatna.

4) Szintén az informatikus olvasók kérdezik érdemes-e nekik a nyelvtechnológia minort felvenni? Azt vettem ki, hogy nagyon érdekli őket a téma, de nem tudják, hogy megéri-e ezt ilyen formális keretbe terelni (és időt, fáradtságot meg némi pénzt fektetni ebbe)?

Nem követtem, hogy milyen más minorok vannak, tehát ez függ nyilván az érdeklődéstől. Számunkra úgy tűnik, hogy csak nyelvtechnológiából nem egyszerű a magyar piacon megélni. Mi éppen ezért a kezdetektől fogva külföldre dolgoztunk. Ha valaki tehát ilyen irányban indul, akkor rögtön érdemes az angol nyelvterülettel (is) foglalkoznia, hiszen valószínűbb, hogy a gyakorlatban angol nyelvi megoldásokra lesz szükség.

5) Milyen egy ideális pályakezdő jelölt egy nyelvtechnológiai cégnél? Tudom, hogy ez túl általános, de körülbelül milyen is legyen?

Megint csak saját szemszögből megközelítve. Elvárás, hogy önállóan tudjon témákat kutatni, angolul is abszolút olvasás és ha csak lehet írásképes is legyen. Képes legyen a témából néhány oldalas összegzést, és aztán implementációs tervet is készíteni, ami aztán a programozók munkájának alapja lehet. Az nagy előny, ha tud valamilyen eszközzel gyors prototípusok készítésére, ahol kipróbálhatok pl egy témában a különböző algoritmusok és teljes kidolgozásra éppen ezért csak a már valószínűleg beváló megoldás kell, hogy kerüljön.

6) Hogyan lehet egyáltalán a „tűz közelébe kerülni”? Miért nem hirdetnek az ismert cégek a nagy állásportálokon? Miért nincs sok cégnek a honlapján információ a karrierlehetőségekről? Ennyire zárt ez az ipar?

Nem könnyű a terület. A magyar nyelvű piac rendkívül kicsi, az igényesebb, több munkával járó és éppen ezért természetesen drágább megoldásokat nem könnyű eladni, hiszen a megtérülést egy ilyen kis piacon nehezebb produkálni. Ha valaki pedig nemzetközi vizekre evez Magyarországról elindulva, akkor hamarosan azzal kell szembesülnie, hogy az ottani kis cégek nagyobbak a mi nagy cégeinknél. Tőkeerő és fejlesztési kapacitás tekintetében ez mindenképpen komoly korlát.

7) Számít-e hogy hol végzett az ember? A vidékieket ez különösen érdekli, ők a levelek alapján azt hiszik hogy a Pesten tanulók szereznek gyakorlatot a képzés során (hisz a nyelvtechnológiai cégek 99%-ban ott vannak és hátha bekerülnek a srácok ott).

A végzés helye elsősorban a diploma minősége miatt számít. Ezt a felvételi ponthatárok idén is elég jól tükrözték. Nézzétek meg például a mérnök informatika szakok ponthatárait. Sok helyen rendkívül alacsony. Szerintem nem véletlenül.

Köszönjük Jóföldi Endrének, hogy válaszolt a kérdéseinkre! Hozzá segítve minket a számítógépes nyelvészet piacának feltérképezéséhez, és betekintést engedve olvasóinknak a piaci igények felmérésében egy hazai cég, a Weblib szempontjából.Nincsenek megjegyzések: