2012. május 17.

Könyvismertető: Wohlsen - Biopunk: DIY Scientists Hack the Software of Life

Ahogy egyre nagyobb teret nyer a DIY mozgalom úgy szabadulnak fel a geekek attól hogy egy gép előtt töltsék életük jelentős részét. Lehet otthon mechanikus cuccokat barkácsolni, elektronikus vonalon ott az Arduino, robotikára a Lego Mindstorms és bizony ma már szintetikus biológát is művelhetünk otthon. A Biopunk egy riportkönyv, nem nyújt bevezetést, sőt még ismeretterjesztőnek sem nevezném, ellenben szórakoztat és elgondolkoztató, továbbá még a nyelvészethez is van némi köze.

Mivel egy újságíró írta a könyvet, nem meglepő hogy a stílusa is kb. olyan mint ha egy hetilap tudományos rovatát olvasnánk. Nem akar ismereteket átadni mint egy klasszikus ismeretterjesztő mű, de ez inkább előny hiszen ha mélyebben menne bele a DNS elemzés nehézségeibe akkor átcsúszna riportkönyvből népszerűsítő műbe. Szóval tudományból csak annyit kapunk amit szükséges. Ellenben jó újságírói vénával a szerző az etikai, társadalmi oldalról többet ír egy-egy a területen aktív személyiség bemutatásán keresztül.

A kötet alapvetése nagyon egyszerű. Nem tudjuk igazából mi történik a DIY bio laborokban, de ez nagyon hasonlít a komputer kor kezdetéhez amikor hackerek maguk szerelték a gépeiket és írtak rá progikat. A szabad szoftver példája mutatja hogy ha az emberek szabadon bütykölhetnek, akkor minőségi dolgok jöhetnek létre, sőt ennek társadalmi haszna mellett még pénz is keletkezik. Wohslen szerint éppen ezért kell odafigyelni a biopunkokra. Nem most prompt fogják kifordítani a világot a sarkából, de nagy lehetőség van bennük. A biológiai kísérletezgetés azonban valós veszélyeket rejt (a számítógépes vírus embert nem tud megfertőzni, ellenben egy meghackelt valódi vírus komoly gondokat okozhat). A szerző avittasan hisz abban hogy a tudás mindenkié és hogy meg kell érteni a másik felet. Így ő inkább azt ajánlja hogy nézzük meg mit csinálnak ezek a fura figurák, mennyire vannak ők maguk tisztában munkájuk kockázataival és mennyire veszélyesek is ők. Vessük ezt össze azzal hogy mekkora potenciál rejlik abban amit csinálnak (itt az anyagi hasznon túl a társadalmi értékeket emeli ki a szerző). Szerencsére a szerző véleménye nem tolakodó, a bemutatott emberek, eszközök és találmányok arra ösztönzik az embert hogy legalább egy Google keresést csináljon rájuk az ember.

Személyes kedvencem Meredith L. Patterson bemutatása. Meredith biopunk manifesto előadása remekül összefoglalja mit is (t)akar ez a mozgalom. Amúgy pedig öröm hogy valaki amellett hogy nyelvész, számítástudós és startup alapító még ilyen hobbit is választ. A kis történelmi kitérő a viktoriánus gentleman scientist-ek felé és Mendel bemutatása mint a biopunkok elődjei számomra pozitív meglepetés volt. A többi sztorit akár csak felvázolni is megérne több posztot, de inkább csak erősen ajánlanám a könyv elolvasását.

Nincsenek megjegyzések: