2012. október 12.

Könyvismertető: The Geometry of Information Retrieval

C.J. "Keith" van Rijsbergen az IR egyik élő legendája, 1979-ben megjelent Information Retrieval c. könyve (mely szabadon elérhető a neten) igazi mérföldkő volt a területen. A The Geometry of Information Retrieval majd harminc évvel a klasszikus után jelent meg, és alig 185 oldalba sűrítve írja le a terület mai állását és ad betekintést a kvantumlogikán alapuló jövőbe.


The Geometry of Information Retrieval

A kötet rövid, de ez ne tévesszen meg senkit, mert nem könnyű olvasmány. Témáját tekintve Widdows Geometry and Meaningjével tkp. egybe vág, csak amíg Widdows célja hogy egy álltalános műveltséggel rendelkező érdeklődőt szinte kézen fogva vezessen be a területre, addig van Rijsbergen könyve azoknak íródott akit már bírnak kellő matematikai előismeretekkel és rendelkeznek alapos előismeretekkel az IR terén. A kor hülye divatja miatt a könyv megpróbál "self-contained" lenni, de 185 oldalban képtelenség eljutni a halmazoktól a kvantumelmélet felvázolásáig és mindeközben kitérni az IR vonatkozásokra, de evvel együtt is csak ajánlani tudom.

A kötet egy, a matematikai berkeken belül valamiért divatos fromátummal, prológussal indít, melynek akkor van értelme ha a következő hat fejezetet már vágja az olvasó, így érdemes utoljára olvasni. A függelékekkel is jobb megismerkedni hamar, a tényleges olvasás előtt, vagy ha valakinek jobban fekszik, akkor lehet egy-egy fejezet olvasása során konzultálni a vonatkozó résszel. Fizikusok előnyben vannak, hiszen nekik a lineáris algebra, a kavntummechanika és a valószínűségszámítás általában menni szokott, én kifénymásoltam magamnak a kvantumelméletről szóló függeléket és magamnál tartottam olvasás közben.

A prológus és a függelékek el is visznek úgy hatvan oldalt az amúgy sem túl hosszú könyvből, ami marad az így nagy sűrűre sikeredett. A bevezetés és a halmazelméleti második fejezet még nem annyira meredek. A harmadik fejezet kilenc oldala a Hilbert terekről és vektorokról már mókásabb, figyelembe véve hogy központi jelentősségű a téma, talán jobb lett volna több teret engedni neki. A többi fejezet logikusan építkezik, lineáris algebra, kondícionális logika és kvantumlogika szép sorban.

Kezdőknek nem ajánloma könyvet, haladóknak is csak akkor ha minimum olvasták már Widdows és valami egyszerűbb bevezető tankönyvet (pl. a népszerű IR könyvet, ami szabadon elérhető). Kifejezetten ajánlom hogy Widdows könyvével párhuzamosan haladjon az olvasó, akkor is ha már rég túl van a Geometry and Meaning szintjén, jó először összefüggéseiben, informálisan tárgyalva látni az adott anyagot, s csak ezután nekiesni a mélyebb, formális leírásnak.

Nincsenek megjegyzések: