2010. március 5.

Firefox, te is jobbá teheted!

Mindenki kedvenc böngészője, a Firefox :D, egy alapítvány által koordinált nagyrészt önkéntes (és egyben nagyrészt ingyenes) munka eredménye. A legtöbb ember azt hiszi hogy csak programozók járulhatnak hozzá a projekthez. Pedig mindenki tehet valamit. Akár csak annyit hogy Firefox-ot használ, vagy kiéli kreatív hajlamait. Nem kell semmilyen programozási ismeret, csak Te!

A legalapvetőbb dolog, hogy ha probléma adódik, és előjön a párbeszéd ablak, szépen küld el a jelentést. Ha tudsz valami értelemest hozzászólni, írd be a megjegyzésedet (ha nem, akkor is jelents). Ezzel nagyon fontos információhoz jutnak a fejlesztők és ennek eredménye egy jobb böngésző.

Ha ennél is tovább mennél, akkor minden megerőltetés nélkül telepítheted a TestPilot bővítményt. Vegyél részt a különböző tesztekben, töltsd ki a kérdőíveket stb. Fontos hogy olvasd el a "Privacy Policy" azaz az adataid felhasználását taglaló részt. Nem hiszem hogy bármi rosszra használnák az adataidat, de jó tudni hova (USA) és milyen adatok kerülnek. Számomra megnyugtató tudni hogy jó kezekbe, anonimizálva kezelik az adatokat, ha ez sem nyugtat meg, akkor elárulom hogy aggregálva is vannak az adatok (elvileg nem lehet visszavezetni tehát hozzád).

Ha van designer vénád és kedved van egy kicsit alkotni, akkor több lehetőséged is van. Egyrészt a Firefox 3.6 bevezette az ún Persona-kat, melyekkel a böngészőt lehet testre szabni. Próbálj ki néhányat, ha tetszik, készíts egy sajátot és oszd meg másokkal itt. Mi lenne ha tovább mehetnél ennél és újra gondolhatnád magát az egész böngészőt? Megteheted! A MozillaLabs rendszeresen ír ki Design Challenge-et, amin kiélheted álmaidat. Nem kell programozónak lenni, sokkal inkább kreatívnak és persze józan paraszti ész (felhasználó központú gondolkodás) és egy kis HCI/interaction design véna kell és bele is vághatsz.

Nincs mentség, te is tehetsz valamit amitől jobb lehet egy fontos dolog. Kérlek légy aktív és segíts, a lehetőség adott, és nagyon ki ráfordítással sokat is el lehet érni.



Nincsenek megjegyzések: