2010. augusztus 29.

Könyvismertető: Meyer; English Corpus Linguistics

Mivel egyre nagyobb teret nyer az empirikus adatokon alapuló kutatás, természetes hogy egyre többen érdeklődnek a korpusznyelvészet iránt. Meyer könyve nem ígér többet mint hogy bemutatja a korpusznyelvészet területét (az angol nyelvű munkákon keresztül), és ezt korrektül meg is teszi.

188 oldal
Cambridge University Press, 2002
Angol nyelvű
ISBN-10: 052100490X
Charles F. Meyer

Kiknek ajánlható a könyv?

Szerencsére mindenkinek! Nem igényel különösebb nyelvészeti előképzettséget hogy megértse az ember, ezért bátran ajánlható nyelvészeknek akiket érdekel az adatgyűjtés és feldolgozás folyamata, illetve számítástudományi szakemberek is hasznosnak találhatják. Azonban akit a hard core statisztikai elemzése érdekelnek és már rendelkezik biztos alapokkal, csalódni fog mivel ezekkel csak érintőlegesen foglalkozik a könyv.

Pro és kontra

A kötet nagy erénye hogy rengeteg példán keresztül mutatja be hogy a korpusznyelvészeti megközelítés a nyelvészet minden területén alkalmazható - ez alól még a generatív nyelvészet sem kivétel. Ezután a korpusztervezés folyamatát mutatja be, részletesen a közismert Brown, ICE, London-Lund és egyéb korpuszok tervezésével kapcsolatos példákkal illusztrálva milyen problémák merülhetnek fel. A korpusz kompilációjáról és annotációjáról szóló fejezetek már elnagyoltabbak, igaz nehéz is lenne a különböző technikák részletes bemutatása. A kazettás magnók problémáiról szóló részeket manapság már megmosolyogja az ember, de nem szabad elfelejtenünk hogy a legtöbb használatban lévő korpusz beszéltnyelvi részét még bizony ilyen technikával rögzítették és gépelték be. Az ötödik fejezet szól a korpusz használatáról, azaz hogy milyen módon tesztelhetjük hipotéziseinket. Számomra ez a könyv leggyengébb része, mivel teljesen hiányzik a statisztikai módszerek bemutatása. Habár nyilvánvaló hogy a szerzőnek visszafogottan kellett ezt kezelnie egy kezdőknek írt könyvben, és döntése hogy az ún "pseudo-titles" használatának elemzésével egy gyakorlati példát mutat elfogadható, az olvasóban hiányérzetet hagy  hogy egy-egy elemzés nevét é eredményét olvashatja, de hogy pontosan mit is fed az a kötetből nem tudja meg.

Összegzés

A kötet mindenkinek ajánlható, ám ára az átlagos magyar olvasónak szerintem magas, ezért inkább a könyvtári kölcsönzését ajánlom. Aki elolvassa kap egy átfogó képet arról mi is az a korpusznyelvészet, mire jó és hogyan dolgoznak a korpusznyelvészek. Senki nem lesz tőle profi nyelvész (persze egy könyv elolvasásától ezt ne is várja senki) és kézikönyvnek sem használható, mivel nem ad pontos recepteket. Viszont remek előkészítés komolyabb munkák befogadásához, vagy párhuzamosan is forgatható pl Gries Quantitative Corpus Linguistics with R kötetével.



Nincsenek megjegyzések: