2010. augusztus 29.

Ruby programozási nyelv

Zoli Ruby programozásról szóló posztján felbuzdulva magam is megosztanám a magyar nyelven elérhető Ruby programozásban segítő és ingyenesen elérhető tananyagok listáját. A Ruby-ról, és a Ruby alapokon nyugvó Rails-ről lesz szó. – De már most itt az elején figyelmeztetnék mindenkit, hogy mielőtt engednénk a kísértésnek, hogy magával ragadjon a Rails csodálatos világa: ne legyünk restek, hogy alaposan ki- és megismerjük a Ruby nyelvet, mert saját tapasztalatból is tudom, hogy minden Rails-el ismerkedni vágyó bicskája ott törik bele, hogy a gyönyörű építmény alapjait nagyon felületesen futotta át.



Miről is lesz tehát szó? A Ruby programozási nyelvről. A Rails-t csak érintőlegesen említem. Aki elkezd megismerkedni a Ruby nyelvvel óhatatlanul a Rails-el fog előbb-utóbb találkozni. Nem azért, mert ez az egyetlen felhasználási területe, hanem mert a Ruby nyelven fejlesztett Rails lett elsőként világhírű, és tette világhírűvé magát a Ruby nyelvet is. (Innen a negatív előítélet is, hogy csak webes alkalmazások fejlesztésére használható...)

Hogy a magyar nyelvű irodalomra koncentrálok, az nem csak azért van, nem azért hangsúlyos, hogy az anyanyelvünkön elérhető oktatási segédleteket mutassam meg a programozással ismerkedőknek, hanem mert a megtalálható magyar nyelvű irodalom is nagyon színvonalas.

Elsőként a néhai Linuxvilág egy számát tudom ajánlani kedvcsinálónak: http://bit.ly/9PKwpx

Második ajánlásom az ELTE IK-nak készített oktatási célú bemutató. A 13 részes bemutató nagyon alapos segítséget nyújt a nyelvvel ismerkedőknek. Yukihiro Matsumoto, a nyelv atyja, 2000-ben írt bevezetésének magyar fordítása.

Harmadik szintén az ELTE IK, Programozási Nyelvek és Fordítóprogramok Tanszékének munkája, a Prognyelvek Portál Ruby nyelvre vonatkozó része:

Ezek a leírások és tananyagok csak a Ruby nyelvvel foglalkoznak. Az utolsó három már a Ruby-val és a Rails-el egyaránt. (A Rails-es ajánláshoz viszont hozzátartozik, hogy mindegyik leírás jó néhány éves. Ez a Rails-el komolyabban megismerkedni vágyóknak sok problémát okozhat, ezért csak indulási alapként, tájékozódásként használható. A bemutatott Rails-es alkalmazások többsége 1.1-es, de már egy hónapja bevezetésre került a 3-as verzió.)

A Ruby-val ismerkedni vágyóknak pedig csak a Ruby-hoz tartozó részeket ajánlom. A Ruby nyelv is sokat változott alapítása óta, de a Ruby nyelvnél ügyeltek, hogy kompatibilis maradjon az előző verziókkal, míg a Rails-ben egy-két konvenciót megváltoztattak, de ezek tárgyalása kívül esik a poszt témáján.

Következő ajánlásom Fábián Gergely szakdolgozata egy e-learning tananyag a Ruby on Rails-hez. Itt a Ruby összefoglalót tudom különösen ajánlani. De itt a központi téma már nem a Ruby, hanem a Ruby alapokon nyugvó Rails.

Csiszár Attila: Webáruház fejlesztése Ruby On Rails alapokon című szakdolgozat a következő ajánlás. Itt már kevesebb szó esik a Ruby-ról, központba itt is a Rails áll.
És az utolsó, ahol a Ruby szinte meg sincs említve, szintén a Linuxvilág egyik cikke, a Ruby on Rails – webprogramozás könnyedén.

Remélem kellő szakirodalmat halmoztunk fel, hogy akinek felkeltettük az érdeklődését, hogy komolyabb ismertséget kössön a Ruby programozási nyelvvel, az most már el fog tudni könnyedén indulni ezen az úton. De ahogy Zoli is utalt rá a nyelvészeti felhasználása napjainking nagyon minimális. De az, hogy jelenleg nincs sok felhasználása a számítógépes nyelvészetben, ez nem árul el semmit a jövőről. Egy impozáns angol példával búcsúzom, amelynek implementálása Ruby nyelven történt.

Nincsenek megjegyzések: