2011. április 21.

Könyvismertető: Head First Programming és Python - a legjobb páros kezdőknek

Sok olvasónk keres meg minket akiket érdekel a számítógépes nyelvészet, vagy szeretnék nyelvészeti munkájukat/tanulmányaikat kiegészíteni számítástudományi eszközökkel, azonban nem tudják hogy hogy vágjanak bele a dologba. Sajnos a nyelvészeti tanulmányoknak még nem mindenhol szerves része az adatok feldolgozása és elemzés és az alapvető programozási ismeretek oktatása. Az elsőre már ajánlottunk olyan köteteket melyek akár önállóan is feldolgozhatóak (Statisztikai túlélőkészlet és Könyvismertető: Statisztika és adatelemzés kezdőknek posztjainkban), most azonban két olyan kötetet ajánlunk melyek bevezetik az olvasót a Python programozási nyelvbe és ezzel megnyitják az utat a komolyabb tanulmányok felé is.

  • David Griffiths - Paul Barry: Head First Programming
  • O'Reilly Media, 2009
  • 448 oldal
  • honlap
A könyv a Head First Labs megszokott módszerét alkalmazza. Már az első fejezetben egy működő kis játékprogramot (na jó, a konzolról működik, nincs hanghatás se GUI) készít az olvasó, a második fejezetben pedig az internetről beszerzendő információkkal foglalkozik (itt jegyzem meg hogy szükséges tehát működő internetkapcsolat hogy végigdolgozzunk bizonyos feladatokat). A programozás alapjait áttekinti a könyv, mégpedig nagyon gyakorlatorientált módon, ami szerintem külön erény. Azonban arra senki ne számítson hogy hacker lesz mire elolvassa! Nagyon fontos hogy időt szánjon az olvasó arra hogy végig dolgozza a feladatokat és meg is kell az anyagot emészteni! Cserébe viszont egy biztos alaptudással ajándékozza meg magát az aki időt és valljuk be nem is olyan kevés pénzt fektet ebbe a kalandba.  • Paul Barry: Head First Python
  • O'Reilly Media, 2010
  • 496 oldal
  • honlap

Ha a HF Programming tetszett, akkor ezt imádni fogod kedves olvasó! Komolyabb programokkal és életszerűbb szituációkkal találkozhatunk ebben a könyvben, olyan egzotikumokkal is mint a Google AppEngine! Az Androidos programozás viszont kicsit talán túlzás, elvégre nincs mindenkinek olyan készüléke amin kipróbálhatná az eredményeket - azonban egy emuláló programmal mindenki futtathatja a példaprogramokat saját számítógépén is. Ha az előbbi kötetet és ezt is végig dolgozza valaki, akkor már biztos tudással felvértezve vághat bele a komolyabb munkák olvasásába, azonban egy dologra fel kell készülnie: a Python nyelv 3-as verzióját használja a két Head First könyv, azonab jelenleg még a 2.5/2.6 verziók a legelterjedtebbek. Azonban józan ésszel, és egy kis számítástechnikai problémamegoldó képességgel a különbségek okozta zavarokon túl lehet jutni.

Hogyan tovább?

Ha már valaki rendelkezik biztos Python ismeretekkel és egy kis statisztika nem hozza zavarba, akkor a következő lépés a Natural Language Processing with Python (avagy az nltk könyv -ami ingyenes). Érdemes megismerkedni az algoritmusok világával is (elvégre a számítástudomány egyik alapja ez a terület), ehhez Magnus Lie Hetland Python Algorithms könyve a legalkalmasabb (és a két HF kötet után akár rögtön olvasható). A már bemutatott, Mining the Social Web könyv remek gyakorlati példákat tartalmaz, érdemes belenézni hogy lássuk milyen alkalmazásai vannak a számítógépes nyelvészetnek. A gépi tanulás és egyéb intelligens módszerek iránt érdeklődők számára a Programming Collective Intelligence ajánlott, a szemantikus web iránt érdeklődők pedig a Programming the Semantic Web kötettel ismerkedjenek meg közelebbről.

Nincsenek megjegyzések: