2011. június 30.

Knight - Mozilla Learning Lab

Ahogyan arról már hírt adtunk örömünkben, beválogattak minket a Knight Foundation és a Mozilla Foundation közös kezdeményezésében rendezett Learning Lab-be. Szóval a nyár egy részét szorgos munkával és tanulással fogjuk tölteni (és egy kicsit kevesebbet is fogunk posztolni).  A cél pedig nem más mint az adatújságírás terén elérni valamit.

 
Egy kis háttér

A Knight Foundation:
supports transformational ideas that promote quality journalism, advance media innovation, engage communities and foster the arts. We believe that democracy thrives when people and communities are informed and engaged.
Azt hiszem a Mozilla Alapítványt nem kell bemutatni, ha mást nem akkor a Firefox böngészőt legalább hallomásból ismeri az olvasó (remélem). Számomra ismeretlen okok miatt viszont a Mozilla sok kezdeményezése szinte ismeretlen hazánkban. Ezek közül az ún. Design Challenge sorozatot emelném ki. Egy open source projekt esetében létfontosságú hogy kellő számban vegyék körül érdeklődő fejlesztők - sok érdekes kezdeményezés halt el azért mert nem jött össze a kritikus tömeg és elpártoltak a fejlesztők és a felhasználók is. A Mozilla köré ezért (is) szerveződött a Drumbeat közösség, ami terjeszti az igét és megpróbál minnél több embert bevonni a projektbe (itt jegyzem meg hogy bárki önkénteskedhet, nem kell hozzá programozónak lenne, egy mezei felhasználó is sokat tehet!). A Mozilla Labs mint innovációs központ sem maradhatot ki abból hogy bevonja a közösséget a munkába, no erre találták ki a Design Challenge sorozatot.

A két alapítvány egyszer csak összetalálkozott és elkezdődött az együttműködés. Szerete a nagyvilágban (de főleg az angolszász országokban) hackday-eket tartottak, ment a brainstorming stb és elindult a Mozilla Journalism (MoJo) Innovation Challenge. Mi a People powered news és a Beyond comments kiírásokra adtunk be egy-egy ötletet (na jó, az Open Data Challenge beadott pályázatot újrahasznosíottuk az egyik esetben) és BENT VAGYUNK :D

Miért?

Itt nem azt próbálom megválaszolni hogy miért neveztünk be, azt hiszem adja magát a válasz (kihívás, érdeklődés, egészséges önbizalom, stb). Azonban arra sokan rákérdeztek hogy "de mi köze van a számítógépes nyelvészetnek az újságíráshoz, pláne az adatújságíráshoz?". A hosszú sztorit Jonathan Stray A computational journalism reading list posztjában olvashatod, itt csak egy idézettel válaszolnék:
Data is more than numbers. Given that the web is designed to be read by humans, it makes heavy use of human language. And then there are all the world’s books, and the archival recordings of millions of speeches and interviews. Computers are slowly getting better at dealing with language.

Hogyan tovább?

Phillip Smith a Lab egyik szervezője folyamatosan beszámol arról hogy milyen is lesz ez az egész. Nagyon érdekes hogy úgy tűnik önszervező káoszból alakulnak a dolgok. De a lényeg hogy tanulni fogunk, mégpedig sokat. Maga téma is izgalmas, és a nevek is magukkal ragadnak! Lehetőséget kaptunk arra hogy Aza Raskintól és Jeff Jarvistól tanuljunk többek között és elsők között vagyunk akik kis országunkban adatújságírással foglalkozhatnak (amiről bővebben már posztoltunk).

Nincsenek megjegyzések: