2012. november 30.

Könyvismertető: Lean szemlélet

Nehéz nem találkozni a lean szóval manapság. Van lean szoftverfejlesztés, lean startup és még a ott van a personal kanban és egyéb csodamódszerek garmadája. Vannak akik már-már vallásosan hisznek ezekben a módszerekben, de a többség számára inkább érdekes és értékes módszerek tárháza ez, amiből sokat lehet tanulni. Womack és Jones művét eddig minden általam olvasott lean szoftverfejlesztéssel foglalkozó könyv, cikk, poszt stb. nagyon ajánlotta, ezért nagyon nagy elvárásokkal vetettem magam olvasásába. Elvárásaimmal ellentétben ez a könyv nem hozható kapcsolatba az IT-vel, de ettől még nagyon izgalmas és lebilincselő olvasmány.


Ha valaki időt szeretne spórolni magának és szeretné megtudni hogyan alakult ki a lean mozgalom és miről is szól eredeti alkalmazási területén (autógyártás), annak bőven elegendő a blogon már bemutatott Toyota-módszert elolvasni! Mivel soha az életben nem kerültem az ipari termelés közelébe, ezért számomra a Lean szemlélet amolyan ismeretterjesztő könyvvé vált olvasása során. Ennek megfelelően nagyon könnyen olvasható, a fordítás sokkal jobbra sikeredett mint a Toyota-módszer (habár a japán szavak angol átírása nagyon idegesített itt is). Külön bónusz a kötet végén található kis fogalomtár, mivel a szövegben nem nagyon foglalkoznak egy-egy fogalom elmagyarázásával.

Maga a mű három részre tagolódik. Az első részben a lean filozófiájával ismerkedhetünk meg. Ez dióhéjban arról szól hogy minden elörejelzés alapvetően hibás, a kereslet változik hol így, hol úgy, jobb ha tudunk alkalmazkodni hozzá. A lean tehát arról szól, hogy ne halmozzunk fel felesleges készleteket (ne push rendszerben termeljünk), hanem az igények vezéreljék a termelést (pull rendszer). A második részben esettanulmányokat olvashatunk a lean rendszer bevezetéséről. Itt aztán van minden, a csomagológépeket gyártó kisüzemtől a Porsche-én át fűtéstechnikai cégekig! Mindezek mellett ügyelnek arra, hogy a "fejlett világ" is le legyen fedve, amerikai, német és japán cégekkel ismerkedhetünk meg, szerintem kicsit jobban is mint kellene. Habár nagyon érdekesek az esettanulmányok, bennem mindig ott motoszkált két kérdés 1) miért nem olvashatok katasztrófa történeteket 2) miért nem olvashatok arról hogy valahol megvizsgálták, de elvetették a lean átállás lehetőségét? Az utolsó rész tkp. ismétlés, az esettanulmányok után végigmennek a szerzők az alapelveken és "nesze semmi, fogd meg jól" tanácsokat adnak a lean átálláson gondolkodóknak.

Habár a könyvben nincs olyan "take home message" amit a szoftverfejlesztésben, vagy a hagyományos termelőágazatokon kívül használni lehetne, megéri elolvasni. Az első rész nagyon jó szemléletformálásra, ha valakinek nagyon nincs ideje, legalább azt olvassa el. A többi rész számomra olyan volt, mint az ismeretterjesztő csatornákon látható "így készül X termék" filmek, amik engem le tudnak kötni, de erősen az olvasó ízlésének függvénye, hogy mennyire fogja élvezni. A lean alapművek elolvasása után annyit azonban bizton kijelenthetek, hogy az elterjedt lean szoftverfejlesztési könyvek bőségesen elegendő információt tartalmaznak ahhoz, hogy képben legyenek olvasóik. Csupán az intellektuális kalandozás szól mind a Lean szemlélet, mind pedig a Toyota-módszer elolvasása mellett. Ha idő szűkében van a kedves olvasó, biztosíthatom arról hogy nyugodtan kihagyhatja ezeket a könyveket.

Nincsenek megjegyzések: