2013. február 18.

Könyvismertető: Részeg bolyongás

Ez a könyv remek belépő olvasmány azok számára akiket érdekel a valószínűségszámítás és a statisztika. Személetesen, kb. elemi szintű matematikai háttértudást feltételezve vezeti be az olvasót a véletlenek világába.


Mlodinow stílusa nagyon érdekes. A legtöbb ismeretterjesztő könyvvel ellentétben a Részeg bolyongás több mint egy értelmezési keret. Persze senki sem válik szakértővé elolvasása után, de az első fejezetek alkalmasak arra, hogy a fejünkbe véssük a három legalapvetőbb törvényt. A Bayes-tételt és a kombinatorikát már nem ebből fogjuk megtanulni, de nagyon szemléletes bemutatásuk ad egy amolyan intuitív érzést, ami később jól jöhet. A könyvet tkp. végigvezet minket a valószínűségszámítás történetén, de ez csak a háttér. Sok szemléletes példával mutatja be a szerző a valószínűségszámítás három alaptörvényét, Bayes tételét és ezek alkalmazását az élet legfurább területein. Pár fejezetben a statisztikát is érinti, de itt inkább csak jelezni tudja a kapcsolatot és nem mutatja be olyan szemléletesen a dolgokat, hogy meg is lehessen érteni a mögöttük rejlő gondolatot. Kifejezetten szórakoztató, hogy a szerző időről-időre emlékeztet minket arra, hogy hiába tudjuk jól a valószínűség matematikáját, Kahneman és Tversky kutatásai bebizonyították hogy mindennapi döntéseik során nem ezekre támaszkodunk.

A fordító és a lektor remek munkát végzett, pár ponton ui. érezhető hogy az eredeti mondat félreérthető, de megjegyzéseiknek hála a magyar olvasónak nem kell időt pazarolnia a helyes megfejtésre. Szintén akadt pár tárgyi tévedés a szövegben, amit lefordítottak, de zárójelben jelezték a tévedést és annak pontosítását.

A könyvet haszonnal forgathatja az, aki csak szeretne futólag megismerkedni a valószínűségszámítással. Ugyanakkor szerintem kifejezetten hasznos lehet a humán- és társadalomtudományok felől érkezők számára mint amolyan kedvcsináló is. Az öreg rókák számára a történeti kontextus és a sok alkalmazási példa miatt lehet érdekes a kötet. 

Nincsenek megjegyzések: