2013. február 13.

Technikai e-könyvek

A legtöbb tanulmány és technikai jellegű könyv manapság pdf formátumban érhető el. A jelenleg elérhető olvasók többségén azonban a pdf nem mutat jól. Így, vagy laptopon, vagy táblán szokás ezeket olvasni. Ez egyben azt is jelenti, hogy lemaradunk az olyan kényelmi szolgáltatásokról mint a Whispersync és a Whispersync for Voice és gyakran sokat kell várnunk a beszerzéssel is. Eddig kételkedtem abban, hogy az egyenletekkel és szimbólumokkal teli kötetek élvezhetők lehetnek ezen a platformon, de Paul J. Nahin The Logician and the Engineer című könyvét olvasva megváltozott a hozzáállásom. Most nem könyvismertető következik (arra is hamarosan sort fogok keríteni), hanem élménybeszámoló az Amazon-kompatibilis technikai könyvek olvasásáról.


Miért?

Sokan le szoktak hurrogni, amikor bibliofil barátaimnak ajánlom az e-olvasást. Ők nyilván menthetetlenek. Az is tény, hogy drága mulatság olvasni. Persze a szürke zónából sok cuccot be lehet szerezni és a kollégák rendesen meg is osztanak egymással mindent ami elérhető, de 1) nem tudunk így mindent beszerezni 2) a beszerezhető könyvek minősége kérdéses A legális beszerzés esetén az e-könyv mellett szól a gyors házhozszállítás (pár másodperc!) és hogy nincs postaköltség. Mindezek mellett, vegyük figyelembe, hogy kényelmi szolgáltatásokat is kapunk, mint pl a szinkronizáció és a tény, hogy dedikált olvasón is élvezhetjük a könyvet. A pdf és djvu fájlok esetében a laptop és a tábla az egyedüli járható út - no meg a nyomtatás :D

A technológia segítségével viszont időt spórolhatunk meg. Egy e-könyv olvasható mobilon, dedikált olvasón és táblagépen is - nem kell minden eszközt állandóan magunknál tartani! A hangos verzió lehetővé teszi, hogy gyorsabban haladjunk az olvasással - akár a takarítás, mosogatás, boltba járás is lehet hasznos idő. A jegyzetelés, kiemelés stb. is megoldott - sőt ebben a technológia sokat segíthet.

Audible

Kicsit perverz dolognak tűnt elsőre hallgatni egy igazságtáblázatot, de bele lehet jönni. Az egyenletek elolvasásánál azért érdemes odafigyelni és visszaugrani egyszer-kétszer, de érdekes módon nem zavaró olyanokat hallgatni hogy "Sigma runs from one to n p subscript i", vagy "bracket, parentheses A B C". Az ábrákról sajnos le kellett mondani (persze megelmítik pl. hogy "Table 3.2 shows a NAND-gate"). Ilyen esetekben érdemes a könyvjelző gombbal megjelölni az adott szakaszt és később kikeresni a vonatkozó részt a e-könyvben. Összességében a hangoskönyv verzió nem volt zavaró és segített gyorsabban feldolgozni a kötetet.



Az Audible Android alkalmazása nagyon könnyen kezelhető, a szinkronizációval soha nem akadt még problémám. A Kindle Keyboard is képes kezelni a hangoskönyveket, de a kezelőfelülete kicsit nehézkes.


Kindle
A különféle hazai e-könyves blogok szerint hazánkban a legelterjedtebb a Kindle Keyboard olvasó - én is ezt használom. Egyedüli problémát a bonyolultabb ábrák és egyenletek megjelenítése okozott az eszköznek. Ez simán orvosolható azzal, hogy kinagyítjuk ezeket. Ehhez hozzá kell szokni, eleinte nagyon kellemetlen és később se szereti meg az ember, de nem rontja el az olvasási élményt.



A szinkronizáció érdekessége, hogy valamiért az Audible pár mondattal előrébb ugorva folytatja a könyvet mint ahol abbahagytuk. Ez zavaró, mert én bizony gyakran elfelejtem, hogy taktikai okokból jobb egy oldallal visszalapozni ha hangos módban szeretném folytatni a könyvet.

iPad


iPad-en és egyéb táblagépeken is hiánytalanul hozza a könyvélményt minden Amazonról vásárolt könyv.

Mobil

A legolcsóbb, legfapadosabb okostelefonon (Telenor OneTouch) is szépen olvasható a könyv a Kindle app-pal. Egyedüli hátránya, hogy kicsi a képernyő.

Verdikt
Az Amazon-ról, vagy közvetlenül a kiadóktól (eddig Pragmatic Programmers, O'Reilly, Manning könyvekhez volt szerencsém) vásárolt technikai könyvek nyugodtan olvashatók a különféle vasakon. Egyenletek, képletek, kódrészletek és ábrák terén a dedikált olvasók nem remekelnek, ezt tartsuk észben és éljünk a lehetőséggel hogy más eszközön is megtekintsük ezeket.

Nincsenek megjegyzések: