2013. március 19.

Mit mond az internet - NLP meetup március 27-én

Március 27-én tartjuk e havi meetupunkat. A rendezvény ingyenes, de arra kérünk mindenkit, hogy regisztráljon oldalunkon és jelezze részvételi szándékát.

 

meetuplogo.jpeg

 

A program:

Textplore https://www.textplore.org/

 

Előadásunkban bemutatjuk a Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet által fejlesztett Textplore szövegelemző szoftver funkcióit és elemzési lehetőségeit, majd egy folyamatban levő kutatás előzetes eredményeit. Ennek során egy magyar és egy angol hírportálon megjelent, korrupcióval kapcsolatos cikkek jellegzetességeit vizsgáljuk. A cikkek szóhasználati sajátosságai segíthetnek feltárni, hogy az online média hogyan viszonyul a korrupcióhoz, mennyire tölti be azt a lehetséges szerepét, hogy a nyilvánosság erejével akadályozza a korrupció terjedését.

 

Az előadók

Tóth István János Közgazdász-szociológus, az MTA Közgazdaságtudományi Intézetének tudományos főmunkatársa, a Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet ügyvezető igazgatója, a BCE Korrupciókutató-központjának társigazgatója. Fő érdeklődési területe a rejtett gazdasággal és a korrupcióval kapcsolatos jelenségek vizsgálata és a konjunktúrakutatás, továbbá szívesen foglalkozik a kvantitatív tartalomelemzés módszerével vizsgálható kérdésekkel.

 

Czibik Ágnes közgazdász, a Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet elemzője, a Budapesti Corvinus Egyetem Korrupciókutató Központjának munkatársa. Főként munkaerő-piaci kutatásokkal, a GVI által fejlesztett Textplore szövegelemző szoftver fejlesztésének irányításával, valamint a szoftver segítségével elemzések készítésével foglalkozik

 

Social media monitoring - Replise http://replise.com

Az prezentáció bemutat néhány, a közösségi média figyelés napi gyakorlatában felmerülő problémát. Szólok az adatok megkereséséről és begyüjtéséről, a releváns kérdések megfogalmazásáról és az eredmények bemutatásáról. Szó fog esni arról, mit lehet és mit nem lehet mérni, illetve arról is, mikor érdemes mérni, mikor pedig más technikát választani. Végül, röviden bemutatom a Replise rendszert.

Tempfli Péter az ELTE BTK orosz szakán végzett, jelenleg a Budapest Corvinus Egyetem gazdasági informatika szakos hallgatója. Szociális méda elemző a Replise-nél, magyar, lengyel és orosz piacokkal foglalkozik.

Nincsenek megjegyzések: