2011. március 2.

Könyvismertető: Statistical Analysis with R

Nehéz jó kezdő könyvet találni azoknak akik egyszerre szeretnének megismerkedni mind az R nyelvvel, mind a statisztikával. Sokan (köztük én is) nem tartják jó ötletnek egyszerre beleugrani a két dologba (sőt, háromba, ha programozni se tud az illető), azonban a most bemutatásra kerülő kötet nagyon közel van az ideálishoz: azok akik már programoztak valaha (tudják mi az hogy változó, miért van egy függvénynek argumentuma, mik azok a kontroll struktúrák stb) és tisztában vannak a matematikai alapjaival (kb. nyolc általános és minimális érdeklődés) haszonnal forgathatják a könyvet.


  • John M. Quick: Statistical Analysis with R
  • Packt Publishing, 2010
  • 300 oldalMint említettük azért bizonyos alapokkal rendelkeznie kell annak akik a könyvet szeretné feldolgozni. Azonban senkit ne tántorítson ez el! Tényleg csak minimális előismeretekre kell itt gondolnunk. Azonban ennek fényében ne is számítsunk sokra! Nyilván való hogy ha fel is dolgozza valaki tisztességesen a kötetben bemutatott anyagot, attól még nem válik statisztikussá vagy adatelemzővé. Mit kapunk akkor?

Szemléletet, alapokat és útravalót. Érdekes módon akad olyan bevezető R könyv ami nagyon szárazon tárgyalja hogy miképp olvashatunk be adatokat és hogy hogyan is értelmezzük azt, majd konkrét példát csak a századik oldal után látunk... Itt nem ez a helyzet! Adott egy probléma (két konkurens kínai királyság harca) és nekünk kell kidolgozni stratégiát a megoldásra (legyőzni az egyik királyságot!). Üde kivétel hogy végre egy R könyv ott kezdődik hogy van egy adatfájl, olvassuk be és nézzük meg hogy mit tartalmaz és mit tud vele kezdeni az R nyelv. Mit jelent az átlag, a standard eltérés és a többi jól hangzó dolog? Itt bizony nem kapunk definíciókat ezekre nézve, viszont láthatjuk hogy mire valók és hogy az R segítségével miképp varázsolhatjuk elő az adatokból ezeket az értékeket.

Így láthatjuk hogy az adatokkal bizony dolgozni kell hogy felfedjék a számunkra értékes információkat. Kapunk egy informális magyarázatot hogy mi mire való, de szó sem esik arról hogy miért alkalmazunk egy adott technikát, mit is jelent ez valójában, hogyan kapjuk meg az eredményeket, ez mennyire hatékony számítási mód.

Kapunk egy olyan könyvet ami Mindent összevetve a könyv korrekt. Én azoknak ajánlom a legjobban akiknek gyorsan kell megismerkedniük az alapokkal vagy nincs szükségük mélyebb elemzések elvégzésére (pl. terepmunka során helyben elemzik előzetesen az adataikat). De a legjobban azok profitálhatnak akiknek van idejük a kötet után fokozatosan tovább építkezniük.

Nincsenek megjegyzések: