2012. május 1.

Könyvismertető - Widdows: Geometry and Meaning

A számítógépes nyelvészethez, miképp a matematikához, nem vezet királyi út. Persze attól hogy nincs királyi út, még nem következik hogy csak egy nem-királyi út lenne, sőt a Nirvanához hasonlatosan a számítógépes nyelvészethez is több út vezet. Ezek közül az egyik azok számára áll nyitva akik a formális gondolkodás terén rendelkeznek egy általános műveltséggel. Nos számukra a legjobb választás Dominic Widdows könyve.



Napjainkban elterjedt hogy egy-egy könyvet mindenkinek ajánlanak, legyen kezdő vagy évtizedek óta a pályán mozgó profi. Ez sokszor okoz kellemetlenséget, és egyre szkeptikusabbá teszi az embert az olyan könyvek iránt melyek ezt ígérik magukról. Widdows ellenben egy bevezetést ígér, mégpedig az ún. geometriai módszerek számítógépes nyelvészeti használatába. Egy kis kalandra invitálja olvasóit, nem ígér semmit, csak egy utazást, de hát ugye azért megyünk külföldre is hogy világot lássunk, ragadjon ránk valami a koszon kívül. Ezt a valamit azonban nehéz szavakba önteni, nevezzük személetnek.

Ez a kaland nem való mindenkinek! Widdows nagyon felkészült, a matematika, nyelvészet és számítástudomány szinte minden lapon visszaköszön, de nem szabad megijedni ha fizikáról vagy éppen biológiáról beszél. Sőt, hogy lelőjem a poént, egy jó adag filozófia és tudománytörténet is akad a könyvben, mivel a szerző saját bevallása szerint az arisztoteliánus tudományszemléletet viszi tovább. Az érdeklődés és a bátorság tehát elengedhetetlen ha valaki kézbe veszi ezt a könyvet.  Mivel a szerző eredetileg matematikus, a fókusz azon van miképp lehet a geometrikus módszereket (főleg lineáris algebra) alkalmazni a számítógépes nyelvészet területén (ahogy a kötet címe mutatja, a jelentést fedi ez jelen esetben).

Az egyes fejezetek nagyon logikusan épülnek egymásra.Biztos vagyok benne hogy Widdows remek tanár, mivel a nehezebb matematikai fogalmakat is nagyon világosan vezeti be és példákkal szemlélteti. Nem zúdít az olvasóra több oldalnyi levezetést, hanem szépen koreografált fejezetekben felvet egy problémát, majd bevezet egy matematikai fogalmat, végül megmutatja miképp alkalmazható az a felvetett problémára. Az fejezetek végén pedig alaposan eligazít minket merre találhatunk további információt. Így legyen az olvasó matematikus, nyelvész, vagy számítástudós biztos hogy be tud kapcsolódni az anyagba és tanulni is valamit. A "veteránok" számára revelatív erejű lehet hogy mi mindennel függ össze egy-egy terület, a kvantum logikáról szóló fejezet pedig sokak számára szolgálhat újdonságokkal, az implementáció iránt érdeklődőket pedig az egyes eljárások is megfoghatják. Érdemes beszerezni a könyvet és vissza-visszatérni hozzá.

Nincsenek megjegyzések: