2010. november 6.

Könyvismertető: A Semantic Web Primer

A szemantikus webről szóló írásunk után most egy olyan forrást mutatunk be amit segít eligazodni és elindulni az érdeklődő olvasóknak. Tehát nem egy enciklopédikus művet ajánlunk itt, hanem egy áttekintő művet amit alapvető ismeretek birtokában mindenki haszonnal forgathat és segítségével képet alkothat magának a területről.
  • A Semantic Web Primer (amazon link)
  • Grigoris Antoniou - Frank van Harmelen
  • MIT Press, 2008 (második kiadás)
  • 288 oldal

Kiknek ajánlható a könyv?
A könyv egy bevezető áttekintést nyújt azok számára akik érdeklődnek a szemantikus web alapelvei és technikái iránt.
Különösebb előképzettséget nem igényel megértése az alapvető logikai fogalmak és valamilyen markup nyelv (lehetőleg html vagy xml) ismeretén túl. Annak ellenére hogy a könyv viszonylag rövid, feldolgozásához ajánlott a feladatok elvégzése és az egyes fejezetek végén található irodalmi kitekintés legalább felületes áttekintése - így senki nem számítson arra hogy hamar végez a kb 200 oldalas tényleges terjedelemmel. Azok akik rögvest szeretnének beleugrani a szemantikus web programozásába, vagy egy kézikönyvet keresnek, érdemes más forrás után nézni, mivel a kötet az elvi háttérre fókuszál.

A tartalom
A kötet egyes részeinek színvonala nem egyenletes, de ez annak is betudható hogy egy-egy technológia bemutatása során nem lehet nagyon kalandozni és az alapokat gyakran csak száraz példákkal lehet lefektetni. A nyolc fejezet teljesen logikusan épül fel, a lineáris olvasás az egyedüli értelmes stratégia végégviteléhez. Egy nagyon informatív bevezető után egy-egy fejezetben az xml, RDF és OWL nyelveket ismerhetjük meg, gazdagon illusztrálva. Ezek után következik a szintén kifejezetten jóra sikerül Logic and Inference: Rules című ötödik fejezet, amit a felhasználási területek bemutatása majd az Ontology Engineering területével foglalkozó rész követ. Amíg a könyv első felében az alapvető technológiákat alaposan tárgyalták a szerzők, a későbbi részek inkább csak egy vázlatot nyújtanak,  és szinte puszta felsorolásba torkollik egyes témák tárgyalása.

Összegezve
Nagyon érdekes olvasmány lehet a kötet a területen teljesen új embereknek és diákoknak (ára is egész barátságos, ha rákeresel alaposan). Különösen ajánlom a logikusoknak akik egy nagyon otthonos de mégis izgalmasan új területre nyerhetnek betekintést és nagyon ismerős fogalmakkal találkozhatnak teljesen más megvilágításban.

Nincsenek megjegyzések: