2011. május 27.

Lapszemle

Ezen a héten nem kényeztettük el olvasóinkat, de megnyugtatunk mindenkit hogy ennek nem csak az az oka hogy egyéb elfoglaltságaink elszólítottak minket a blogolástól és vendégeskedtünk is francia kollégáink oldalán - hamarosan két nagyon érdekes poszttal jelentkezünk; az egyik a digitális bölcsészet ún. computational history irányzatát mutatja be, a másik pedig a lean startup mozgalom egyik jeles magyar figurájának írása, reméljük megéri várni ezekre. Addig pedig hogy senki ne maradjon olvasnivaló nélkül, most egy kicsit több cikket ajánlunk. Továbbra is ajánljuk magunkat, a szamitogepesnyelveszet.tumblr.com oldalon naponta közreadjuk hogy mit olvasgatunk, illetve várjuk ajánlásaitokat a szamitogepes(pont)nyelveszet(kukac)gmail.com címre. (Technikai probléma miatt nem Enci neve alatt jelent meg a poszt)




Hírek a nyest.hu-ról
  • Hogyan hazudjunk grafikonnal? - Takács Boglárka Kutatásmódszertan sorozatának legújabb része, rendszeres olvasóinknak kötelező (ki fogjuk kérdezni!)
  • A legrégebbi kreol nyelv pedig... - Bickerton óta még nagyobb figyelemmel követik a kutatók a kreol nyelvek tanulmányozását mivel úgy gondolják hogy betekintést engednek a velünk született nyelvtan működésébe. A cikk a zöld-foki-szigeteki kreolt mutatja be nagyon alaposan.
  • Medvekultusz - Schmidt Éva hagyatékából új könyv jelent meg a finnugorisztika szerelmeseinek nagy örömére.

A hazai termésből
  • Nucsak, új Nook... - az E-könyv olvasók blogon az új kütyüt ismerhetjük meg
  • Az igazság keresése a  crowdsourcing segítségével - amolyan kis gondolatindító írás. Zoli "trolloskodott" egy kicsit, de tényleg furi hogy pont az újságírást nem említi a szerző. Amúgy van hazánkban egyáltalán adatújságírással foglalkozó figura?
  • Táblára, de hogyan? - ismét egy gondolat morzsa, annak pedig jó. A bajom megint csak az hogy a vélemény tök jó dolog, de hol marad a technikai oldal meg a HCI/ID tanulmányok? Tudom hogy újságíró viszi a blogot, nem őt kritizálom ezzel, hanem a szélesebb szakmát. (Az hogy nincs pénz nem érv, baromi olcsón meg lehet ezeket csinálni)
  • Olvasás és tábla - érdekes cikk, de megint az az érzésem hogy egy "média-vagy-mi" szakértő nagy gondolatait nem támasztja alá. Nem akarom szidni doransky-t, tényleg jó amit csinál mind az üzleti vonalon (a Peer és a Smartmobil baromi jó dolgok ám) mind a blog területén (nyolc éve blogol, én kb hat éve követem és a stílusa nagyon kiforrott, közérthető), inkább egy jelenségre mutatnék rá. Ez a poszt és a médiablog írásai is azt mutatják hogy nincs olyan hazai közeg ami orientálná az írókat (akiknek ez a terület nem a szakterületük - abban az értelemben biztos nem hogy a mögöttes technikát bírnák). Így pedig vak vezet világtalant - akárhány lájkot kaphat a blog/poszt az írok nem a lényeget látják...

Más

Könyvajánló
Videóajánló

Nincsenek megjegyzések: