2011. augusztus 14.

Könyvismertető: Learning the Unix Operating System

Sok remek, ingyenesen elérhető *nix tutorial található a neten, a legtöbben ezek használatával tanultuk meg az alapokat, azonban ezeknek van egy kis "hibája"; nem felhasználóbarátok. Nem arról van szó hogy pontatlanságok lennének bennük, hanem épp ellenkezőleg, gyakran túl sok információt közölnek, nincs megszűrve az anyag és nem egységesek abban hogy milyen hátterű olvasónak szánták. A most ajánlott könyvön érződik a gondos szerkesztői munka, tényleg kezdőbarát és érthető, egyedüli problémája hogy bizonyos részei felett eljárt már az idő.


  • Jerry Peek, Grace Todino, John Strang: Learning the Unix Operating System, 5th edition
  • O'Reilly Media, 2001
  • 176 oldal
  • a kiadó oldala






Ez a könyv azoknak szól akik eldöntötték hogy megismerkednek a Linux rendszerekkel. Sikeresen felinstallálták már választott disztribúciójukat, beállították amit be kell állítani és el tudják indítani a shellt. Nem árt ha van kellő tapasztalata az olvasónak más oprendszeren, mondjuk Windowson - ne sokra gondoljunk itt, csak annyira hogy ha valami nem úgy van a leírásban ahogy a képernyőn van, akkor merjünk felfedezni, guglizni stb.

Egyre többen döntenek a *nix rendszerek mellett mivel sok munkára a legegyszerűbb ezeket "bevetni". Azonban ne legyenek illúzióink, sok munkát kell belefektetni abba hogy elérjük céljainkat. Szerencsére a szükséges "minimum" hamar megtanulható, a többi pedig tényleg menet közben jön. Ezért is fontos hogy biztos, jó alapokat fektessünk le a későbbiekben. Erre pedig a könyv tökéletesen megfelel.

A kötet nyolc fejezetből áll;  az első egy gyors bevezetés, a második a X Window system-ről szól, ezt inkább ugorja át a kedves olvasó, ma már ritkán találkozhat hasonló dolgokkal. A harmadik fejezetben tartsuk szem előtt hogy manapság nem terminált használunk hanem PC-t és/vagy laptopot, azaz nem egy egyetemi/céges hálóról dolgozunk. A negyedik fejezet megszállott Windows felhasználóknak egy kicsit fura lehet, de a Unix fájlrendszer ismerete nagyon fontos, szánjunk rá kellő időt. Szintén nagyon fontos az ötödik, be és kimenetről szóló fejezet. Itt olyan fogalmakkal ismerkedhetünk meg melyek további munkánk során nagyon de nagyon fontosak lesznek, itt is álljunk meg sokszor, próbáljuk ki a példákat, találjunk ki magunknak feladatokat. A hatodik fejezet a hálózatokról szól, minden veszteség nélkül kihagyható. A hetedik - multitaskingról szóló - fejezet kicsit fura lehet. A parancssor esetében multitaskingra gondolni nekem legalábbis anno fura volt, de sokat megtanulhatunk az oprendszer működési elveiről ha rászánjuk az időt erre a pár oldalra. Az utolsó fejezetben tippeket kapunk arra hogy merre induljunk tovább, én a Learning the bash shell kötetet ajánlom a listáról, hamarosan könyvismertetőt is közlünk róla.

Nincsenek megjegyzések: