2011. augusztus 1.

Legyél te is szerző a Számítógépes nyelvészet blogon!

Valahogy a nyáron megszaporodnak azok a levelek melyekben arról érdeklődnek a kedves olvasók miképp írhatnának a blogra. A dolog nagyon egyszerű, dióhéjban: írj egy posztot, küld el nekünk, megbeszéljük, ha kész felkerül - két-három vendégposzt után jogosultságot kapsz és szabadon posztolhatsz nálunk. A lényeg hogy HA ÍRNI SZERETNÉL NÁLUNK, SZERETETTEL VÁRUNK! A továbbiakban egy kicsit bővebben is írunk erről.


Ha van ötleted

Ha van ötleted egy posztra, írd meg - nem kell tökéletesnek lennie, csak írd meg. Írj nekünk egy rövid levelet, amiben bemutatkozol nekünk. A bemutatkozás alatt nem egy CV-t értünk, nem kell semmi személyeset írnod nekünk, csak kb. hogy mit tanultál/tanulsz, mi a szűkebb érdeklődései köröd, mi a tágabb érdeklődési köröd. Bónusznak ha van munkatapasztalatod arról is írhatsz pár sort, minket nem a neved, nemed, korod, hajad színe stb érdekel, hanem hogy mit írtál és szeretnél-e egy-két poszttal megjelenni nálunk, ill. vállalod-e a rendszeres posztolást.

Ha megkaptuk az írásodat ketten legalább elolvassuk, megjegyzéseket fűzünk hozzá és lehet hogy megkérünk hogy egy-két helyen módosítsd. Ha ezzel megvagyunk és végleges formát öltött a poszt egyikünk feltölti a blogra, azzal a megjegyzéssel hogy "X.Y. vendégposztja". A poszt végén pedig egy "A szerzőről" c. kis bekezdésben bemutatkozol az olvasóknak (ezt te írod, csak annyit kell elmondanod magadról amit szükségesnek gondolsz). Ja! Ha nem akarsz a saját neveden szerepelni, az minket nem zavar!

Ha nincs konkrét ötleted

Ha nincs konkrét ötleted, akkor viszont feltesszük hogy szoktál olvasni - mi lenne ha egy könyvismertetőt írnál? Kicsit gondolt végig hogy milyen területek érdekelnek, koncentrálj párra és készíts pár vázlatot. Nem kell hogy kiforrott legyen, de azért kb lássuk hogy mire menne ki a poszt-ötleted. Küldj el ezekből párat és megbeszéljük hogy melyiket lenne érdemes kifejteni. Ne felejts el bemutatkozni nekünk pár sorban. Minket nem a neved, magasságod, korod, nemed érdekel, hanem hogy milyen területek állnak hozzád közel, mit tanulsz/tanultál, van-e munkatapasztalatod a területen, stb. Ha nem akarod megmondani nekünk ki is vagy mi tiszteletben tartjuk a döntésedet.

Ha nem egy kész posztal keresel meg minket akkor viszont vállalod hogy együtt dolgozol velünk és haladni fog az interakció. Legalább ketten olvasni fogják az ötletedet, reagálni fogunk rá, ennek fényében te módosítod majd és ez így megy addig amíg el nem készül az írás. Ez feltételezi hogy belátható időn belül tudsz reagálni a válaszainkra. Nekünk a blog hobbi, a szabadidőnkből álldozunk rá sokat, kérjük ezt értékeld annyira hogy nem tűnsz el a ködben mint sokan mások eddig.

Igen, de én nyelvész vagyok

Nem baj! Ha nincs előtted a számítógépes jelző, akkor is várunk. A lényeg hogy lazán kapcsolódjon a területünkhöz az írásod. A szigorú értelemben vett területek (fonetika, fonológia, mondattan, jelentéstan, alaktan) simán mehet. Az ember-gép interakcióval és mesterséges intelligenciával kapcsolatba hozható pszicholingvisztika, olvasáskutatás stb simán belefér. A kognitív nyelvészet is mehet. A szociolingvisztika, nyelvészeti antropológia, gender megközelítés, történeti nyelvészet stb esetében szeretnénk ha lenne valami kapcsolódás a számítástudomány vagy annak társadalmi vonatkozásai felé. De ha könyvismertetőt írsz, azt minden ilyen megkötés nélkül fogadjuk!

De én infós vagyok...

Akkor is írhatsz :D Nyilván adott hogy mivel foglalkozunk, ezért inkább azt mondanám mit nehéz beilleszteni a blogba. Pl. hardveres posztot nehezen tudok elképzelni (de lepj meg!), a térinformatika sem ide való (de szintén meglephetsz azzal is hogy elmondod nekem hogy nincs igazam!). A mesterséges intelligencia, nyelvfeldolgozás, beszédfeldolgozás, nyelvtechnológia, logika, adatbányászat és a gépi tanulás körében kifejezetten lelkesen várjuk a jelentkezőket! De nagyon szeretnénk a szoftverfejlesztők írásainak is teret adni, ha az agilis fejlesztésről vagy éppen a folyamatos integrációról írnál nekünk, ne fogd vissza magad!!! Könyvismertetőben ezen a területen is mindent fogadunk!

Se nyelvész, se infós, de érdeklődő vagyok

Nagyon érdekel minket hogy a digitális bölcsészet hogyan nyer teret, a társadalomtudósok miképp használják fel a modern eszközöket, vagy éppen az újságírók miképp állnak át az adatújságírásra. Szívesen közölnénk ilyen témákban is írásokat - ne tartson vissza ha az hogy ez nem szigorú értelemben vett számítógépes nyelvészet.

Szintén nyitottak vagyunk arra hogy miképp használják fel a civil szervezetek az új technológiákat!

És érdekel minket a befektetői, menedzseri oldal is. Sőt! Úgy látjuk hogy ebben hiány van a magyar weben. Ha startupod van, vagy induló tech cégekkel foglalkozol és megosztanád velünk élményeidet, vagy van egy új "őrület" mint pl a lean startup ami foglalkoztat, szívesen közöljük írásodat.

Kapcsolat

Alapvetően a szamitogepes.nyelveszet(kukac)gmail.com címre várjuk leveleiteket. Ez amolyan szűrő, ha már felvettük a kapcsolatot akkor általában már személyes címeinket használjuk, de ezek is ismertek, írhatsz nekem (zoltan.varju(kukac)gmail.com) vagy Encinek (szepfalussy(kukac)gmail.com), de akár a Twitteren is megkereshetsz minket.

Nincsenek megjegyzések: