2011. augusztus 19.

Lapszemle

Itt a hétvége, kicsit megkésve (amikor szabin van az ember lánya nehéz korán kelni) de összeszedtünk megint pár dolgot hogy legyen mint olvasni pihenés közben. Továbbra is lehet minket követni Twitteren @sznyelveszet név alatt vagyunk, és szamitogepesnyelveszet.tumblr.com oldalunkat is megéri figyelni a legfrissebb hírekért.


 

Hírek a nyest.hu-ról

A hazai termésből
  • Régi szövegek gépi elemzése - a Digitális bölcsészeten a gépi tanulás egy lehetséges nyelvtörténeti alkalmazásáról olvashatunk érdekes gondolatokat.
  • A latin és a tiltakozó szülők - a Laudator blog írói nagyon okosak, ők tudják hogy attól hogy nagyon érdekes és értékes a klasszika-filológia, nem kell mindenkinek foglalkoznia vele. Viszont mi nagyon örülünk annak hogy vannak olyan profik mint ők és értékes/érdekes írásokkal ajándékoznak meg minket.
  • Termékkereső mobiloldalak tesztje - a Kereső világon ismét részletes tesztel találkoztunk, ajánljuk mindenkinek.

Más
  • Tanulj te is a Stanfordon! - egy jó ideje már elérhető a Stanford youtube csatornáján Ng professzor gépi tanulás órája, most azonban be is kapcsolódhatunk az órákba (na jó nem teljesen úgy mintha Stanford-i diákok lennénk, de azért valahogy még is). A legendás AI óra is megnyitotta kapuit, így akár a Google tudományos gurujától Peter Norvigtól is kaphatnak az érdeklődők visszajelzéseket. ML class honlap http://www.ml-class.org/ AI class honlap: http://www.ai-class.com/
  • The Digital Humanities Are Already on Kickstarter - nagyon röviden a Kickstarter egy hely ahol viszonylag kis összegeket lehet felhajtani induló projektekhez. Felteszed a projekted leírását, aztán ha bejön a Kickstarter-re beeső látogatóknak az ötleted, összedobják rá a pénzt (de itt tényleg ne nagy összegekre gondolj!). Nos ezen a platformon még digitális bölcsészeti projektek is labdába rúghattak! Hajrá!
  • Hadoop Fatigue - Alternatives to Hadoop - azért még nem kell temetni a Hadoop-ot, de érdemes megismerkedni a lehetséges alternatíváival.
  • A big dictionary anniversary, and a smaller one - a Concise Oxford English Dictionary száz éves
Könyvajánló

Videoajánló
  • Steve Blank: The Democratization of Entrepreneurship - ismét egy zseniális előadás Blanktől. Akit érdekel hogy miképp is alakultak ki a startupok, ezt a szórakoztató (komolyan az!) előadást nem hagyhatja ki. Vigyázat eléggé hosszú!Nincsenek megjegyzések: