2011. december 21.

Könyvismertető: Linux 101 hacks

Létezik egy mondás, aminek szerzőjét nehéz lenne a világban fellelni. A mondás úgy szól, hogy ha „a programod 90%-át nem tudod lefedni az alap, beépített unix/dos programokkal, akkor az absztrakciós szinten valamit elrontottál”. - Ebből a perspektívából tekintjük át a 101 linux trükk című könyvet.

A mondás a programozás azon tulajdonságára világít rá, hogy rengeteg ismétlődő feladat áll előttünk, amelynek többsége megoldható akár csak úgy, hogy a beépített programokat összekapcsoljuk. De ehhez ismernünk kell a beépített programok egész tárházát. Ebben fog segíteni számunkra a linux 101 hacks, ami segít feleleveníteni vagy megmutatni egy-két új parancsot.

A linux 101 hacks könyv tippeket és trükköket tartalmaz. Például ilyen, hogy hogyan lehet egy Change Directory (cd) parancsnak külön globális névteret létrehozni, hogy megkönnyítsük a mozgásunkat a könyvtárak között.

A Grep keresőről is találunk egy rövidebb fejezetet, amelyben az alapvető keresésekre is láthatunk példát. A rekurzív keresésről és a reguláris kifejezések használatáról.

Végül a bash szkriptekhez is kapunk egy kis segítséget. Alapvető eljárás, ciklusok és feltételvizsgálatok. Csak annyit tartalmaz, ami egy gyors, procedurális bash-script megírásához elengedhetetlen. - Ha már négy-öt olyan beépített programot ismerünk, amellyel meg tudjuk oldani az adott problémát, akkor a könyvben bemutatott alap bash ismeret bőven elegendő, hogy ezeket könnyedén és gyorsan összekapcsolhassuk.

A könyv ingyenesen hozzáférhető bárki számára a következő webcímről, ahol a szerző további művei is elérhetőek. (Bár utóbbiak nem ingyenesen.) http://linux.101hacks.com/toc/

Továbbá szeretném mindenkinek előszeretettel ajánlani a http://commandline.blog.hu/ . Ez a blog már több mint két éve üzemel és nagyon hasznos tippeket, trükköket olvashatunk, amelyek segíthetnek mindennapi munkánk során.

Nincsenek megjegyzések: