2011. december 23.

Más! - a változás szele

Lassan két éve hogy elindult a blog, ha minden igaz ez a bejegyzés a 244. a sorban. Anno más néven egy többé-kevésbé személyes blog indult, ami egyre szakmaibb irányt vette,  majd a szerzőgárda bővülése és a vendégposztok végleg eltérítették az eredeti iránytól - amit én egyáltalán nem bánok. Ezt azonban nem követte a blog arculata, részben lustaságból, részben időhiány következtében. Most itt az idő valami másra, a változásra. Röviden: a személyes vonal helyett a közösségi oldalt fogja a blog megjelenése tükrözni, a szakmaibb írások több teret kapnak szemben az ismeretterjesztőkkel és ha a csillagok is úgy akarják elindítunk egy saját kis projektet.

Személyes blogból szakmai, közösségi blog
Soha nem gondoltam hogy bárki csatlakozna hozzám amikor elindult a blog. Végül azért kértem mások segítségét mert sokan jelezték hogy csatlakoznának. Érdekes hogy végül ők nem csatlakoztak... Szerencsére Dávid reagált a felhívásomra és onnét nem volt megállás, mára már öten vagyunk. Viszont a blog külalakja nem követte azt hogy egyre többen lettünk. Most ezen fogunk (pontosabban Dávid fog) változtatni. Az írásokat mostantól teljes névvel közöljük, jelezvén ezzel is hogy változik a tartalom is.

Tematikus káosz
A blog nyilván nem a leglátogatottabb portál, még magyar viszonylatban is kifejezetten szerény olvasótáborral bír, de talán egy szakmai oldal esetében ez nem olyan nagy gond. Nagyon sokat köszönhetünk a Nyelv és Tudománynak, reméljük a jövőben is érdemesnek tartják majd egy-egy posztunkat arra hogy átvegyék. Mivel ők nagyon jól végzik a dolgukat, úgy döntöttünk hogy jobban kihangsúlyozzuk a szakma technikai oldalát. Ez nem jelenti azt hogy a ne engednénk teret ismeretterjesztő írásoknak, de ezek kevesebb hangsúlyt fognak kapni.

A szakmai/technikai posztokat megpróbáljuk egy vonalra felfűzni, de erről majd később a projekt beharangozóban. Egy jelentős változás hogy sikerült bekerülnünk pár nagy kiadó (Manning, O'Reilly) blogger programjába melynek keretében jobbnál jobb könyvekhez férhetünk hozzá már a megjelenés előtt. Külön figyelmet fogunk fordítani arra hogy rendszeresen bemutassuk ezeket a köteteket olvasóinknak.

Hamarosan visszatér a sokak által hiányolt Lapszemle rovat is - kicsit megváltozott formában.

Ne csak írd, csináld is!
Párszor már próbálkoztunk azzal hogy elindítsunk egy projektet, de valahogy nem jött össze. Most nagyon úgy tűnik hogy meg van végre az elhatározás. Dióhéjban; az NLTK-ra alapozva szeretnénk elérni valamit ami magyar korpuszon történik. Amint tisztáztuk a részleteket írunk egy kis beharangozót! A projekt kapcsán reményeink szerint rendszeresen fogunk írni egy-egy technikai kérdésről is, a technikai vonalnak tehát ez lesz a fő rendező elve.

Saját mellék projektem a Clojure & lx, ami a Clojure nyelv számítógépes nyelvészetei alkalmazását boncolgatja. Erről bővebb információt a projekt blogon találhat az érdeklődő olvasó. A későbbiekben rendszeresen be fogok számolni a projektről a Számítógépes nyelvészeten is.

Jövőre
A fenti változásokat lassan indítjuk el a következő évben. Minden visszajelzést szívesen fogadunk. Aki kedvet érez csatlakozni, az jelentkezzen a szamitogepes.nyelveszet(kukac)gmail.com email címen.

1 megjegyzés:

Zsolt Almási írta...

Sok sikert! Továbbra is rendszeres olvasótok maradok, már eddig is sokat tanultam tőletek.