2012. augusztus 22.

Goldenblog

Idén is belecsaptunk a lecsóba és neveztük magunkat a Goldenblogra. Csak közhelyeket puffogtathatunk, a mezőny erős, nem is szeretnénk nyerni (pedig szeretnénk), csak azért neveztünk hogy ismertséget szerezzünk (ez spéci igaz is), a részvétel a fontos, meg ilyenek. Ezen felbuzdulva kérjük a kedves olvasót hogy szavazzon ránk az IT kategóriában, valamint szemezgetünk konkurenseink között is, továbbá a nagyérdemű figyelmébe ajánlunk egy-két blogot a többi kategóriában is. De először egy kicsit írunk magunkról.
 
Számítógépes nyelvészet
A blog 2010-ben indult, jelenleg öten írjuk. A szerzők háttere igazán multidiszciplináris, alapból mind az öten nyelvészek, de négyen végeztek vagy éppen végeznek informatikai (és annak határterületeihez kapcsolódó) stúdiumokat is. Munkánk is a számítógépes nyelvészethez köt minket, akad közöttünk pénzügyi területen dolgozó, webfejlesztő, kereső optimalizáló és klasszikusan számítógépes nyelvészettel foglalkozó szakember is.

A kezdetektől törekszünk arra, hogy a kurrens nemzetközi trendeket bemutassuk olvasóinknak, így pl. rendszeresen készítünk interjúkat elismert kutatókkal és iparban dolgozó szakemberekkel, kérünk fel magyar és külföldi kollégákat egy-egy vendégposztra.

Rendszeresen járunk konferenciákra (idén a European Lisp Symposium, EuroClojure és a BJMT Alkalmazott Matematikai Konferencián adtunk elő), májustól pedig a Hungarian Natural Language Processing Meetup keretében szervezünk szakmai előadásokat (melyek megtekinthetőek Vimeo csatornánkon). Együttműködünk a Nyelv és Tudomány internetes portállal, mely keretében a Számítógépes nyelvészeten és a Kereső Világon megjelent posztjainkat néha átveszi a nyest.hu. Több nemzetközi kiadóval állunk kapcsolatban ami lehetővé teszi hogy a friss címekről írhassunk ismertetőket.

IT
Ha annyira elvetemült a kedves olvasó, hogy képes másra szavazni akkor ajánlatunk:
Gasztro
Egyértelműen egy blog jöhet szóba, mivel imádok befőzni:
  • eszter befőz - tényleg buli a befőzés, tessék kipróbálni
Kult-szórakozás
Szubjektív ajánlatom:
Életmód blogok
Én ilyeneket nem olvasok, de Enikő blogtárs oda meg vissza van két nevezett blogért.
Szakértői blogok
 Talán inkább a tudományos/ismeretterjesztő kategória írja le jobban az én kedvenceimet itt.
  • Bitxəšï - a keleti nyelvek iránt érdeklődők számára kötelező
  • Doufukuai 豆腐块 - kína és a kínai nyelv minden mennyiségben, nem mellesleg volt alkalmunk együttműködni a blog írójával aki jó arc
  • Kóczy játékelméleti blogja - egyszerűen imádni való tudományos/ismeretterjesztő blog
  • nem a pék jóindulatából - tök jó kis közgazdasági blog
  • network - hamár a csapból is sna (social network analysis) folyik, akkor igazi szakiktól olvassunk erről
A többi kategóriát egyáltalán nem ismerem, ezért badarság lenne részemről ajánlani bármit közülük.

Nincsenek megjegyzések: