2012. augusztus 30.

Könyvismertető: Head First Software Development

A Head First sorozat igen csak jó hírnévnek örvend és saját tapasztalatunk szerint nem érdemtelenül. Azonban a Software Development kötet úgy érezzük kilóg a sorból, valahogy nem sikerült a szerzőknek jól alkalmazni a kognitív tanuláselméleti alapokon nyugvó Head First módszert a témára. Persze rendes iparos munkát tett le az asztalra a kiadó, de ne várjunk többet egy áttekintésnél.Könyvtárból kikölcsönözni, ismerőstől elkérni, vagy egyéb, ingyenes úton beszerezni a könyvet mindenképpen megéri. Fizetni érte szerintem csak annak érheti meg aki pl. nem technikai oldalról kapcsolódik a szoftverfejlesztési munkához és gyorsan meg szeretné érteni mit miért csinálnak a többiek. Habár tartalmaz kódrészleteket, sőt a kötet infó oldalán le is lehet ezeket tölteni, ez ne riasszon vissza senkit, ha nem tud az olvasó programozni vagy nem ismeri a Java nyelvet nyugodtan átlapozhatja ezeket a részeket (igazából akkor is nyugodtan lehet ugorni, ha éppen tud programozni az olvasó - nem veszít sokat ezzel).  A Head First hagyományokhoz híven sok-sok ábrát kapunk, a tech zsargont kerülő, hétköznapi nyelvezet is segíti a megértést. A feladatok általában szerves részét képezik egy Head First könyvnek, itt ezt nem mondhatjuk el.

A tartalom a hagyományos software engineering könyvek felépítését követi. Kifejezetten jó taktika, hogy valamennyire életszagú eseteken keresztül mutatják be a szerzők a szoftverfejlesztés menetét, valamennyire sikerül is elérniük hogy az olvasó beleélje magát a fejlesztő szerepébe. Első körben a projektmenedzsmenttel ismerkedhetünk meg (user story-k, guesstimaiton poker, szép munkafolyamat diagrammok, velocity, burn down rate, stb) és ez a rész még rendben is van. Ami ezután jön azonban kicsit kaotikus és kiegyensúlyozatlan. Igaz, minden téma önmagában megérne egy vaskosabb kötetet is, de talán a kevesebb több alapon jobb lett volna nem vesződni a technikai részletekkel. Hirtelen a nyakunkba kapunk mindent, a verziókövetés, automatic build,  continuous integration, test driven development fontos területek, de ha már amúgy is a kötet célja hogy bevezetést és áttekintést nyújtson mindenkinek aki érintett a fejlesztésben (tehát akár a designernek vagy éppen a salesesnek is), akkor inkább arra kellene fókuszálni hogy mit és hogyan old meg általánosan egy-egy ilyen eszköz. Az eszközök gyorsan változnak, a subversion verziókövetőt tárgyalni azért is badarság mert már a kötet megírásakor is sok más eszköz volt feljövőben, de egyiket se lehet letudni egy fejezetben. Így az a fura helyzet áll elő hogy a technikai fejezetek az IT szakembereknek túl gagyik, a más területen mozgóknak túl nehezek. Ismét arra buzdítok mindenkit hogy nyugodtan lapozzák át ezeket a részeket! Ha sikerül átrágni magunkat a technikai részeken akkor kontextusba kerülnek a dolgok. Ismét szép, követhető példán keresztül láthatjuk miképp működik a fejlesztés, hogyan állnak össze a dolgok termékké, miképp eshetünk túl egy system testen és hogyan elégítsük ki a megrendelő igényeit.

Összességében a könyve egyszerűen nem azt adja amit ígér, nem ad használható tudást. Amit nyújt az kb. annyi hogy egy pár napos guglizást megspórol annak aki semmit, vagy nagyon keveset tud a szoftverfejlesztésről. Szépen összefoglalja a fejlesztési folyamatokat, elhelyezi ebben az eszközöket és a projektmenedzsment metodikákat. Csak azoknak ajánljuk a kötetet akik most ismerkednek a területtel és szeretnének egy átfogó képet kapni róla.

Nincsenek megjegyzések: