2012. augusztus 9.

Online kurzusok 1. - hogyan induljunk el?

Több mint nyolcvan levelet kaptunk amiben a mostanában indult különféle ingyenes online kurzusok felől érdeklődtek a kedves olvasók. Mivel a kínálat immár zavarba ejtően széles, megértjük hogy gondot okozhat a megfelelő szintű és minőségű kurzus kiválasztása. Sorozatunk első részében először áttekintjük a kínálatot, majd az általunk legkezdőbarátabbnak ítélt Udacity kurzusaival foglalkozunk bővebben.


Coursera
Az online kurzusokat a Coursera indította el. Igazán remek kezdeményezés, hiszen csupán egy internet kapcsolat és egy számítógép segítségével a világ bármely pontjáról a világ legjobb egyetemeinek kurzusait látogathatjuk. Sokan kritizálták a kurzusokat hogy egy kicsit lebutított verziót adnak a népnek és nem teljesen azt amit pl. a Stanford diákjai kapnak. Ez szinte biztos hogy így is van, de ez közel sem jelenti azt hogy nem minőségi a tananyag. Személyes tapasztalatunk hogy pl. a mesterséges intelligencia, a gépi tanulás és az nlp kurzusok elvégzéséhez komolyan kell dolgozni az anyagon és a feladatokon. A Model Thinking kurzus nagyon élvezetes volt és mondanánk hogy könnyebb is, de arra meg bizony olvasni kellett. Éppen ezért véleményünk szerint teljesen kezdőknek, vagy olyanoknak akik még nem tanultak ezekről a témákról sose, nem ajánlott a Coursera. Nem szeretnénk eltántorítani senki, hiszen semmilyen következménye sincs ha nem teljesítjük a követelményeket, de szükséges bizonyos érettség ahhoz hogy emeltebb szintű tárgyakat tanuljunk viszonylag egyedül.

edX
Az edX-et az MIT indította útjára, már a szomszédos Harvard és a Coursera-n is jelenlévő Berkeley is csatlakozott. A pilot kurzus - Circuits and Electronics - minősége magasan verte a Coursera kurzusokat, ennek megfelelően sok munkát és kitartást igényelt végigcsinálni. Az első körben ajánlott kurzusok közül ajánljuk  az Introduction to Computer Science and Programming felvételét, ez tkp. az MIT OCW-n megtalálható kurzus, csak most feladatokat is kapunk és szorítanak a határidők is - hát nem jobb így tanulni? Ez a legjobb kezdő kurzus, de MIT diákoknak szánták, ezért mindenképpen nézzen bele az OCW kurzusba az aki szeretné elvégezni - ha tudod követni az OCW verziót, nem lesz gondod az edX kurzussal, ha nem megy, akkor nyugi, van más! Megakadt a szemünk az Artificial Intelligence órán is, aki ilyenre vetemedik reméljük már ismeri magát annyira hogy a kurzusleírás alapján eldönti neki való-e.

Udacity
Sebastian Thrun és Peter Norvig a Coursera-n tartott AI órái gyakran szereztek kellemes perceket azoknak akik végigcsinálták, állítólag a hallgatóság kérésére indította el a Udacity-t Thrun, ami furi mert hogy nem annyira haladó kurzusokat ajánlanak. A folyamatosan bővülő kurzuskínálat előnye hogy Beginning, Intermediate és Advanced szintekbe soroltak minden órát. További extra hogy nincs időkorlát, bármikor elkezdheted a tanulást és addig dolgozhatsz az anyagon ameddig csak akarsz! Ha ez nem elég, akkor készíthetsz magadnak egy profilt, feltöltheted a CV-det és engedélyezheted hogy állással bombázzanak a cégek.

Egy kurzus általában hét részre (unit) van osztva, minden rész végén feladatokkal (problem set) ellenőrizhetjük hogy mennyire értettük meg az anyagot. A végén természetesen van egy "témazáró" (final exam). Egy rész több rövid videóból áll (a legrövidebb amivel találkoztam négy volt, a legtöbb harminc valamennyi), egy-egy ilyen videó max. öt perc, de inkább rövidebbek. Két videó között szinte minden esetben van egy kérdés, ezek többsége feleletválasztós vagy eldöntendő kérdés és rögtön érkezik a válasz, de van hogy programocskát kell írni, vagy számolni.





Először a "végén" kezdve az Artificial Intelligence és a Design of Computer Programs kurzusokat végeztük el (Enikő is és én is). Ezek bizony nem könnyűek, de nagyon élvezetesek. Érdekes hogy nem tekintik a diákot hülye gyereknek, felteszik hogy legalább a Google-t használni tudja és nem kell mindent a szájába rágni. Így viszont sokan nem tudtak haladni a kurzussal, vagy bele sem tudtak kezdeni, hiszen a magasabb stúdiumok mellett csupán az Intorduction to Computer Science kurzus volt elérhető a kezdetek kezdetlén.





Döbbenetes hogy a két véglet között milyen hamar töltődik fel a szakadék! A kezdő programozási kurzus nagyon rendben van, tényleg meg lehet tanulni belőle az alapokat, nem mellesleg egy sufni keresőmotort is összerakunk a hetedik rész végére. A tananyag jól fel lett építve, a feladatok találóak és követhetőek, tényleg ez az a kurzus amivel érdemes el kezdeni a számítástudomány elsajátítását. Az Intro to Statistics azonban nagyon furára sikeredett. Sebastian Thrun zseniális pedagógus, tényleg jól magyaráz és remekül megtervezte az anyagot. Az opcionális programozási feladatok nagyon ott vannak. Viszont az egyes részek végén a feladatokat nem Sebastian, hanem az asszisztense teszi fel, s így van ez a végső vizsgánál is, ami katasztrófa. Adam Sherwin biztos kiváló statisztikus, de egészen kétértelmű feladatokat tud készíteni és a megoldások magyarázatát még gyakorolnia kell. Aki türelmetlenebb típus az könnyen rossz irányba indulhat itt-ott. A kurzus fórumain is sokan panaszkodtak az asszisztensre, ez egyrészt megnyugtatott, másrészt valaki kiszámolta hogy ha a hülye kérdéseken el is vérzik az ember, attól még kaphat High Distinction-t. Engem viszont az a hozzászólás fogott meg hogy ha többször meghallgatod a kérdéseket mielőtt neki esel a válasznak, akkor leesik a helyes értelmezés.

Ilyen vicces pdf certificate a munka jutalma :D


Fogadásból fogtam bele a harmadik kezdő kurzusba, aminek a számítógépes nyelvészethez nem sok köze van. Az Intro to Physics nekem nagyon bejött, teljesen rákattantam és bizony megcsináltam pár kísérletet a magam szórakozására itthon. Sajnos nem tudom megítélni a tartalmát, öreg vagyok ahhoz hogy viszonyítani tudjam akár a gimis tananyaghoz is. Annyi bizonyos hogy remekül szórakoztam az "órák" alatt.

A középszintű kurzusok közül kiemelkedik  a Software Testing. Sok embernek gondot okoz a hobbi projektektől a komolyabb fejlesztés felé elindulni, de most már nincs kifogás! Az Algorithms megközelítése nagyon ötletes, igyekszik tartani magát ahhoz hogy a manapság mindenki által használt közösségi hálókon keresztül mutasson be mindent amit csak lehet. A Web Application Engineering nagyon gyakorlatias a Google App Engine használatával egy tuti kis blogot készíthet magának bárki a hét rész alatt. Viszont nekem fura hogy egyszer csak megjelennek a semmiből az osztályok és olyan Python kifejezések melyekről szó sem esik a bevezető kurzuson, ez pedig nyomott hagyott a fórumokon is. Egy kicsit úgy tűnik hogy nem vezetik végig a diákokat a bevezetéstől a középszintig. Szerencsére van segítség, erre való a már említett MIT OCW-n kurzus. 

Nincsenek megjegyzések: