2012. augusztus 4.

PySpread: Python és táblázatkezelő

pyspread
A Pyspread egy táblázatkezelő program, amiben függvényeinket és makróinkat Python nyelven hozhatjuk létre és használhatjuk. A fejlesztés maga is e nyelven zajlik, de a mi lelkesedésünket inkább az előbbi: a táblázatkezelés és egy magas fokú scriptnyelv összekapcsolása hozta meg. Tovább fokozta, hogy az Rpy segítségével táblázatkezelőnket könnyedén bővíthetjük az R nyelv által nyújtott magas szintű statisztikai műveletekkel és könyvtárakkal, hogy adatainkat könnyebben, gyorsabban és egy megszokott kényelmes formában érhetjük el. - A kiforratlanságtól és a sok helyütt érezhető ügyetlenségektől eltekintve egy nagyszerű kezdeményezést köszönthetünk.

Telepítés

A PySpreadet elvileg az operációs rendszer és a Python saját csomagtelepítőjével is elérhetjük. Sajnos, nekem egyik sem üzemelt. Külön figyelni kell a program függőségeire, amiket egyenként kell telepítenünk. Valamint ne feledkezzünk el arról, hogy a verziókat egyeztessük, mert ez is problémákat okozhat.

Megnyugtató és reményt keltő lehet ezen a téren, hogy az Ubuntu következő verziójába stabil csomagként szeretnének megjelenni. A stabil csomag és az Ubuntu listáján való megjelenés pedig biztosítja a minőséget arra, hogy gyorsan és könnyedén elérhessék a programot a felhasználók a jövőben.

Mit jelent, hogy Python alapú táblázatkezelés?

A táblázatkezelők általában saját nyelvvel rendelkeznek, amelyben elkészíthetjük a szükséges függvényeket és makrókat, amelyeket használni szeretnénk a munkánk során. Az Excelben Visual Basic-kel dolgozhatunk, a Libreoffice Calcban pedig egy, az előbbire nagyon emlékeztető nyelvvel dolgozhatunk.

A Calcban több lehetőségünk is van, más nyelveken is megfogalmazhatjuk makróinkat. Az Excelhez pedig külön fejlesztettek egy Python modult, a régen IronSpred néven látta meg a napvilágot, ma pedig DataNitro néven találhatjuk meg, hogy a Visual Basicet kiválthassuk vele.

Az egyik lehetőség, hogy a makró nyelvét felváltjuk a Python nyelvvel. Ezzel a kényelmesebb és könnyebb, jobban karbantartható kódállományhoz jutunk. A külső csomagok segítségével pedig nagyon gyors prototípustervezéshez jutunk.

A másik lehetőség, hogy a teljes rendszer Python alapú. Erre példa a Pyspread, ahol nem csak a makrók nyelvét cseréljük le, hanem az összes függvény a Python beépített függvényeire támaszkodik. Tehát elfelejthetjük a CONCAT() vagy az ÖSSZEFŰZÉS() függvényeket. Helyette két string típusú példányt összeadhatunk az azonos eredmény érdekében.

Felhasználói élmény

Az első lépések nehézkesek. Először is meg kell szoktunk a háromdimenziós cellahivatkozás a megszokott két dimenzió helyett. Az először nagyon szokatlan hivatkozási formát megkönnyítheti, ha feljegyezzük a relatív hivatkozásokhoz <Alt> + <Ctrl> + <BalKlikk> kombinációt, amivel a hivatkozásokat elkészíthetjük anélkül, hogy mi magunk gépelnénk be.

Mire használjuk?

A cél egy olyan táblázatkezelő létrehozása, amely a megszokott táblázatkezelő élményt biztosítja a végfelhasználóknak, a bevitt adatok feldolgozásának lehetőségeit pedig sokszorosára növeli. A projekt a jelenlegi fejlesztési stádiumban inkább a fejlesztői körhöz szól. A fejlesztői körök megragadásával szeretne eljutni a végfelhasználókig. Ezért a fejlesztési mérföldköveket is ehhez igazították és a rendszer előnyeit is ennek megfelelően fogalmazzák meg.
  • Mátrix operátorok numpy -al
  • Fejlett statisztikai művelet és plotting RPy -al
Véleményem, hogy jelenleg végfelhasználóknak nem javasolt a program használata. De mint kezdeményezés és lehetőség nagyon figyelemre méltó.

Például oktatási eszközként tudom elképzelni. Gyakori, hogy a programozási ismeretek elsajátítását, például gazdaságinformatikai vagy webprogramozói képzés területén táblázatkezelőkkel kezdik. A táblázatkezelők programozását használják fel az első lépések során. A Pyspread segítségével e módszert fenntartva, csupán az eszközt cserélve egy modern és széles körben elterjedt scriptnyelvhez kapnának betekintést a diákok. - Ez a tapasztalat pedig megkönnyítené, hogy saját maguk újabb és újabb ismereteket sajátítsanak el.

Nincsenek megjegyzések: