2011. március 15.

Könyvismertető: Robert D. van Valin Jr. An Introduction to Syntax

Van a nyelvészetnek egy olyan területe amit vagy nagyon szeret valaki, vagy nagyon utál: a szintaxis. Az azonban tagadhatatlan hogy a különböző nyelvészeti irányzatok a mondattan köré szerveződnek és a generatív elméletek ismerete kulcsfontosságú napjainkban is, hiszen ezekhez képest határozzák meg magukat az új elméletek is. A most bemutatásra kerülő kötet nem ígér többet mint egy belépőt a területre.


  • Robert D. van Valin Jr: An Introduction to Syntax
  • Cambridge University Press, 2001
  • 256 oldal








    Kiknek ajánlhatjuk a kötetet?

    Senkit nem szeretnék eltántorítani ettől a könyvtől, ezért akinek van ideje és kedve, akár különösebb nyelvészeti előismeretek nélkül is nyugodtan belevághat az olvasásba. A legjobban azok forgathatják akik már valamilyen előismerettel rendelkeznek, legyen az egy bevezetés a nyelvtudományba kurzus vagy egy rendszerezettebb bevezető tankönyv módszeres elolvasása (Meyer Introducing English Linguistics kötete éppen elég, de pl Radfor et al. Linguistics an Introduction könyve után már bátran fordulhatunk komolyabb munkák felé is). A kötettel jómagam úgy találkoztam hogy két , a nyelvtechnológia területén dolgozó, informatikus ismerősöm fordult hozzám tanácsért. Olyan forrást kerestek ami a szintaxis alapfogalmait megvilágítja nekik hogy jobban képben legyenek a probabilisztikus szintaktikai elemzés területén. Habár a kötet szabályalapú, beszámolóik alapján mégis hasznosnak bizonyult van Valin írása, mivel érthetővé tette számukra a komolyabb szakirodalmat. Így ajánlom azoknak is a könyvet akik szeretnének tovább haladni a hagyományos úton (pl Radford Minimalist Syntax-ét, vagy Wasov et all Syntactic Theory-ét feldolgozni, ill. Norvig Paradigm of Artificial Intellligence könyvének nyelvfeldolgozással foglalkozó részeiben mélyednének el jobban), és azoknak is akik az új megközelítések és a számítógépes nyelvészet felé kacsingatnak (a standard Statistical Natural Language Processing, vagy az Introduction to Speech and Language Processing könyvek feldolgozása előtt is hasznos olvasmány, de a Probabilistic Linguistics előtt egyenesen kötelező!).

    Mit várhatunk a kötettől?

    Röviden: biztos alapokat. Már személyesen is tapasztaltam hogy a hallgatók (de nem egy esetben végzett nyelvészek, nyelvtechnológiai szakemberek) nincsenek tisztában az alapfogalmakkal, és ezért részben a szintaxis és a bevezető nyelvészeti tankönyvek okolhatók. Valahol elvész hogy mik azok az alapvető grammatikai relációk, dependenciák és konstituensek, itt azonban mindegyiknek külön fejezetet szentelt a szerző (a második, harmadik és negyedik fejezetek szólnak ezekről). Az első fejezet amolyan bemelegítés csupán, de a kezdők semmiképpen ne hagyják ki! Az ötödik fejezet a lexikon és a grammatika viszonyát mutatja be, majd a hatodik (és egyben utolsó) fejezet foglalkozik tkp azzal hogy miképp állnak össze az alapfogalmak egységes elméletekké (a relációs, lexikális-funkcionális és GB grammatikákon keresztül).

    Mind a kötet hossza, mind a fejezetek száma alátámasztja a címet; Bevezetés. Ha valaki veszi magának a fáradságot és feldolgozza a könyvet, nem lesz egyből szintakta, de biztos lehet benne hogy megfelelő útravalóval vághat neki a grammatika felfedezésének és manapság bizony egyre jobban hiányoznak az ilyen felkészültséggel rendelkező szakemberek.

    Nincsenek megjegyzések: