2013. január 28.

Adatújságírás hack-day - Van ötleted?


2013 április 6-án kerül megrendezésre az első magyar adatújságírás nap és hack-day.

A hack-day célja, hogy olyan, egy nap alatt kivitelezhető fejlesztést valósítsanak meg az önkéntesek, mely használható a sajtó munkatársai számára. Kizárólag nyílt forráskódú, szabadon elérhető program fejlesztésére van lehetőség a hack-day során!


Ehhez várjuk ötleteiteket 2013 március 18-ig a zoltan.varju(kukac)gmail.com címre (a tárgy mezőbe csak annyit írj, OpenNews). Maximum egy oldalban írd le a projekt célját, milyen hátterű önkéntesekkel tartod megvalósíthatónak és te miben tudod segíteni a csapatot a hack-day során (pl. első sorban szakértelemre gondolunk itt). A beérkezett ötletek közül a szervezők és szakértők csapata választja ki a legjobbakat melyek reálisan meg is valósíthatókat. A nap végén a résztvevők kiválasztják azt a projektet, mely a leghasznosabb és leginkább érdemes arra, hogy az OpenNews source programjára jelentkezzen és további fejlesztéséhez támogatást nyerhessen. 

Bővebben a rendezvényről

A Nyelv és Tudomány (Kincse Szabolcs) és az NLP meetup (Recski Gábor és Varjú Zoltán) szervezésében 2013 április 6-án kerül megrendezésre az első magyar adatújságírás nap és hack-day, a Knight-Mozilla OpenNews támogatásával.

Mi az az adatújságírás?
Az adatújságírás egy gyűjtőfogalom, ami lefed minden olyan digitális írást, ami adatvezérelt. Fából vaskarika is lehetne ez, de napjainkban egyre több adat keletkezik és szerencsére ezek egyre nagyobb része szabadon hozzáférhető. A Világbank, az EU, vagy éppen a KSH rengeteg adatot tesz közzé, de akad olyan város, ahol a tömegközlekedéssel kapcsolatos adatok (késések, jegyeladási adatok, stb.) valós időben nyomon követhetőek. A nyers adatok legtöbbünk számára nem sokat mondanak. Egy újságíró segítségével az adatok elmondhatják mi is van mögöttük és fontos összefüggésekre hívhatják fel a közvélemény figyelmét, mint pl a The Guardian beszámolói a 2011-es londoni zavargásokról. http://www.guardian.co.uk/news/datablog+uk/london-riots (Ha többet szeretnél megtudni az adatújságírásról, a szabadon hozzáférhető Data Journalism Handbook http://datajournalismhandbook.org/  a legjobb kiindulásipont)

Hogyan?
A rendezvény két párhuzamosan zajló eseményt takar. Az egyik teremben előadások zajlanak majd, a másikban pedig egy hack-day.

Az előadások során külföldi szakértők (The Guardian, European Centre for Journalism, Open Knowledge Foundation) mutatják be az adatújságírás gyakorlatát, valamint hazai médiumok  képviselői beszélnek saját kezdeményezéseikről.

Nincsenek megjegyzések: