2013. január 11.

Miért unom a disztribúciós szemantikát?

Itt vannak a nagy adatok, hát vizsgálhatjuk a disztribúciót orrvérzésig. Firth disztribúciós hipotézisével amúgy nincs baj, Wittgenstein is kacérkodott valami hasonlóval. A másik oldalon ott van a Frege-elve, avagy a kompozícionalitás. Persze szokták mondani hogy a formális szemantika nem más mint "exercise in typesetting". De valahol érezzük, hogy egyik elvvel sem mehetünk el a falig. További érdekesség, hogy nem mondanak egymásnak ellent, a disztribúció a szavakra vonatkozik, a kompozícionalitás pedig az összetett kifejezésekre.

Szerencsére vannak, akik ezt tovább gondolták. A Compositional and Distributional Models of Meaning néven futó kutatási program a University of Oxford vezetésével a kvantum-információelmélet és a kategóriaelmélet segítségével hozza közös nevezőre a két elvet. Amit tőlük érdemes olvasni és nézni:

A fentinél sokkal pragmatikusabb a Dominic Widdows nevével fémjelzett irányzat (elvégre a Bing egyik kutatójáról van szó). Geometry and Meaning c. könyvét már ajánlottuk a blogon, ezt ismét csak megerősítjük. Widdows megközelítése sem nélkülözi a kvantumfizikai hivatkozásokat, habár ő a kategóriaelméleti megközelítés helyett az ún. kvantumlogikát preferálja (Rédei Miklós tanulmányát ajánlom mindenkinek a témában). Li és Cunnigham tanulmánya pedig remek kis bevezetés a témához, de igazából Widdows honlapján lehet jó anyagokat találni. Aki módszeres bevezetésre vágyik, annak van Rijsenbergen könyvét ajánljuk.

A két irányzat közötti különbség első sorban az hogy az oxfordiak elméleti, Widdows pedig gyakorlati vonalon halad. Talán felesleges bűvészkedésnek tűnhet a kategóriaelmélet bevezetése, de ez a fizikában is megkönnyítette a formális elméletekkel történő foglalkozást. A csillagok különös együttállása, vagy a véletlen szeszélye folytán a funkcionális programozás felszálló ágban van és valahogy adja magát hogy az implementáció is ilyen nyelven történjen meg. Sajnos ez még nem valóság, Widdows semanticvectors csomagja Javaban íródott - igaz nem is implementál mindent az elméletekből. Az izgalmas dolgok mind a nyelvtechnológia, mind pedig a keresés terén itt fognak történni a következő években és reményeim szerint sokat fogunk funkcionális nyelveken implementálni.

Nincsenek megjegyzések: