2011. szeptember 21.

Filmismertető: The Linguists

Filmet már ajánlottunk, de hát ritka mint a fehér holló amikor egy szakmai blogon ilyet tehetünk. A The Linguists című dokumentum film Greg Anderson és David Harrison "világkörüli útját" mutatja be mely során veszélyeztetett nyelvekről gyűjtenek anyagot. Mindenkinek csak ajánlani tudom ezt a gyöngyszemet mert odaszegezi az embert a képernyő elé a nyelvészeti terepmunka bemutatása.

  • The Linguists, Ironbound Films, 2008
  • rendezte: Seth Karmer, Daniel A. Miller, Jeremy Newberger
  • 64 perc
  • imdb adatlap, a film honlapja
  • angol - nagyon idegennyelvű

Anderson a Living Tongues Institute for Endangered Languages igazgatója, az indai szubkontinensen beszélt munda nyelvek szakértője, Harrison a Swarthmore College oktatója és a NatGeo ösztöndíjasa, szibériai török nyelvekkel foglalkozik elsősorban - kettejük érdeklődési köre erősen érezhető is a filmen, de India és Szibéria mellett ellátogatunk még Bolíviába és Arizonába is hogy megfigyeljük miképp próbálják meg dokumentálni és megőrizni számunkra az eltűnőben lévő nyelveket.

Sokan legyintenek arra hogy egyre több nyelv tűnik el, sőt olyan hangok is akadnak hogy ez hasznos, hiszen mennyire egyszerű lenne ha mindenki ugyanazt a nyelvet beszélné... A számítógépes nyelvészet dolgát bizony sokkal de sokkal könnyebbé tenné ez, de hát néha szinte már most is úgy viselkedünk mintha csak az angol nyelv létezne. A biteken túli világban azonban a nyelv nem csak egy eszköz, hanem Wittgenstein-nel szólva egy életforma. Minden nyelv az emberi létezés és megismerés különös aspektusába nyújt betekintést, rávilágít arra hogy mennyire mások vagyunk és mégis mennyi dologban egyezünk. A nyelv összefonódik a kultúrával, és sajnos az előítéletekkel is - hiszen amennyire összeköti a nyelv a közösséget ami beszéli, annyira legalább el is választ másoktól akik nem beszélik.

Anderson és Harrison, no meg a többi nyelvmentő és leíró kolléga, munkája csodálatra méltó, a film pedig tisztában van ezzel, de nem válik csöpögőssé, nem ajnározza őket és nem kongatja a vészharangot állandóan, de persze ez a nagyközönségnek szóló film így senki ne várja hogy a terepmunka csínját-bínját mutatják be neki. Tessék megnézni ha mód van rá! Sajnos megrendelni túl drága, de nyelvészeti tanszékek közelében biztos akad valaki akinek megvan.

Nincsenek megjegyzések: