2011. szeptember 16.

Lapszemle

Megint eltelt egy hét, ismét összeállítottunk egy kis válogatást a hétvégére. Akinek hét közben is szüksége van infókra az kövesse @sznyelveszet Twitter fiókunkat és böngéssze szamitogepesnyelveszet.tumblr.com oldalunkat, vagy lájkoljon minket a FB-on.

Hírak a nyest.hu-ról
A hazai termésből
Más
  • Lean UX Let Me Down - a felhasználói élmény sajnos a magyar weben még nem élvez akkora figyelmet mint kellene, sokan úgy gondolják hogy csupán egy "webgrafikus" elég. Ezért is válogatunk a lean UX köréből írásokat amikor csak tudunk, hisz Aza Raskin szállóigévé vált mondása szerint "a termék a felhasználó felé a dizájnon keresztül jelenik meg" - tessék ezt megtanulni és olvasgatni ezen a téren.
  • Should Mother Tongue be Father Tongue? - érdekes jelenségre hívta fel a kutatók figyelmét Forester és Renfrew a Science-ben; a nyelvi változás az apai kromoszómákkal mozog együtt. Persze akad ellenpélda, Grönlandon pl. hiába europid apai gének dominálnak, a nyelv bizony az anyák eszkimó nyelve maradt, ellenben sokkal több adat mutat arra hogy az apák nyelve nagyobb hatással volt a gyermekek nyelvére.
  • Az eBay számítógépes nyelvészeti kiválósági központot nyit - hír nem lett még belőle, de az eBay Research Labs a LinguistList-re feltett álláshirdetése szerényen megemlíti hogy "The labs is currently starting a Natural Language Processing center of excellence". Ennek mi csak örülni tudunk, reméljük egyre többen követik majd példájukat - akár hazánkban is!
Könyvajánló
  • Kornai András: Mathematical Linguistics, Springer, 2008 - hamár szóba került Lapszemlénkben Kornai, akkor ide kívánkozik nagyszerű könyve. Nem mondom hogy könnyű olvasmány, hiszen inkább tekinthető matematikusok számára írott nyelvészeti bevezetőnek mint klasszikus, nyelvészek számára írt matematikai módszerekről szóló könyvnek, de ettől szerintem csak jobb lett. Minden technika amit ismerni kell egy helyen, egy könyvben, világos magyarázatokkal.
Videoajánló
  • The Dream Machine/The Machine That Changed the World - BBC dokumentum film a számítógép történetéről. Online megtekinthető az összes rész, érdemes rászánni egy kis időt mert egyszerűen zseniális. Az első, amúgy eredeti brit, cím nekem sokkal jobban bejön, habár tök mindegy minek nevezik, a lényeg hogy az embert a képernyő elé szögezi mind az öt rész.

Nincsenek megjegyzések: