2011. szeptember 24.

Lapszemle

Kicsit megkésve jelentkezünk megszokott hétvégi rovatunkkal, de akik nem akartak lemaradni azok követik @sznyelveszet Twitter fiókunkat és szamitogepesnyelveszet.tumblr.com oldalunkat is olvasgatják. Lássuk a medvét!

Hírek a nyest.hu-ról
A hazai termésből
  • Digitális bölcsészet nálunk és más nemzeteknél - ühm, és ez nem a posztnak szól, hanem hogy milyen érdekes hogy a hazai kutatók elszigetelve vannak valahol, a kutya nem tud róluk és össze se lehet rántani nagyon őket. Reméljük ez változni fog.
  • Új eszközök - az e-könyv olvasók blogon új kütyüket mutatnak be
  • http://doufukuai.blogspot.com/ - sok új posztolt Chouwen ezen a héten, ezért cakk-pakk ajánlom a blogját, mert oszakai élményeitől kezdve a kínai élelmezésen át megismerkedhetünk azzal is hogyan parasztozhatunk kínaiul.
Más
Könyvajánló
  • Umberto Ecco: A tökéletes nyelv keresése, Atlantisz, 1998 - a nyelvvel csak a baj van. Miatta nem tudjuk úgy igazán elmondani amit akarunk, és Bábel óta nem beszélhetünk csak úgy bárkivel. A megoldás egy tökéletes nyelv, egy nyelv ami megvalósítja Leibniz álmát s minden vitánk eldönthető segítségével (Calculemus!). Persze azért ott motoszkál az ember fejében hogy lehet nincs is ilyen, de azért csak keresték ezt évezredeken át, a mellékterméke pedig roppant hasznosnak bizonyult.
Videoajánló
  • What we learned from 5 millions books - TED talk a Google n-gram viewer és a hozzá kapcsolódó Culturomics projektről.

Nincsenek megjegyzések: