2011. április 8.

Lapszemle

Ezen a héten sem maradhatnak olvasnivaló nélkül kedves látogatóink! A hétvégére ismét ajánlunk pár cikket. Továbbra is várjuk javaslataitokat a rovatba a szamitogepes(pont)nyelveszet(kukac)gmail(pont)com email címre.


Érdekességek a nyest.hu oldalról
  • Megújult a Hunglish - az angol-magyar párhuzamul korpusz immár 3 és fél millió mondatpárt tartalmaz!
  • A korai nyelvújítók - mert már Kazinczy előtt is voltak ám
  • Magyarországnak fordítja a Google Indiát - van még hova fejlődnie a Google Translate-nek, habár ez egy elszigetelt eset, de érdekes
  • Új úton tekints előbb körbe - Nagyon érdekes írás! Már csak azért is mert egy időben Zolival nagyon gyakran vitatkoztunk arról hogy a szakszavakat magyaros, vagy idegen (latinos) formában kell-e használni. Mindenki döntse el maga hogy melyik irányba megy, mi csak jelezzük hogy a számítóépes nyelvészet a magyarítás áldozata, mivel a computational terminus a számításra utal (nem a számolásra!) és Dijkstra híres mondását ( "Computer science is no more about computers than astronomy is about telescopes") átalakítva a számítógépes nyelvészet annyira szól a számítógépekről, amennyire a nyelvészet :D
A hazai termésből
  • Kindle-varázs - akik szeretik az e-könyveket és az Amazon népszerű olvasóját, itt nagyon hasznos információkat találhatnak. A készülék megrendelésétől egészen olyan kuriózumokig mint pl hogyan olvashatunk képregényeket vagy használhatunk térképeket a kütyün.
  • élet és könyvtár - nagyon érdekes, nem éppen rövid posztokkal találkozhatsz ezen a blogon
  • E-könyv olvasók - minden ami e-könyv! Nagyon átfogó, alapos és informatív e-könyv blog. Nekem különösen az olvasó tesztek jönnek be, de en block az egész e-könyv helyzettel foglalkozik. Kötelező olvasmány!
  • Keresés 2011 - érdekes kis összefoglaló a keresés helyzetéről, megéri átpörgetni a slideokat és a kapcsolódó anyagot. Egy videó de jól jönne az előadásról!
  • Keresőoptimalizálás - avagy mégsem igaz, hogy sehogy SEO? - megnyugtató tudni hogy minden tuningolás ellenére a minőségi tartalom a nyerő
  • Ká, mint Konferencia - Mi a különbség egy "szakmai" és egy tudományos konferencia között? "Biznisz" lett konferenciázni, szerintem a tudományos konferenciák is elüzletiesedtek... Lehet hogy csak régen jártam otthon, de szakmai szakmai (nem tudományos, de innováció és technika orientált, seo és egyéb médiaguru mentes) konferenciát nem ismerek. De l. lentebb hogy mi a jó cucc! Ja, és a kis ország érv nem érv, a hollandusok és skandinávok baromi erősek ezen a vonalon!


Más

Nincsenek megjegyzések: