2011. április 15.

Lapszemle

Eltelt egy hét, és nagyon sok minden történt ám a nyelvészet számítógépes és hagyományos területein is. A non-nativizmus visszatért a tudományos közbeszédbe, az MIT-n kétéveseken elvégezték a Turing tesztet és a gyerkőcök nem mentek át. Mindenki megnyugodhat, lesz mit olvasni a hétvégén!
Érdekességek a nyest.hu-ról

A hazai termésből


Más

  • Language Complexity as an Evolving Variable - An Interview with Dan Everett - vigyázz pdf dokumentumra mutat a link! Everett az állítólag nem rekurzív piraha nyelv híres kutatója, a karosszék nyelvészet nagy ellenfele és a non-nativizmus propagálója érdekes interjút adott - olvasóinknak kötelező!
  • Evolved structure of language shows lineage-specific trends in word-order universals - (Bocsi, de fizetős tartalom, ha nincs Nature hozzáférésed, akkor csak az absztrakt marad...) Baromi érdekes cikk, habár talán kicsit túl sokat állít. Persze tehetik, hiszen a Hauser affér után a chomskiánus felfogásra sokan fújnak. Ha nagyon össze akarjuk folglani miről is szól a dolog, legjobb idézni: "First, contrary to the generative account of parameter setting, we show that the evolution of only a few word-order features of languages are strongly correlated. Second, contrary to the Greenbergian generalizations, we show that most observed functional dependencies between traits are lineage-specific rather than universal tendencies". Gatyát felkötni, jön a nature nurture vita ismét!
  • Basic Vocabulary Database -a fenti íráshoz tartozó adatok és érdekes plusz infók
  • Turing Test Proves 2-Year-Olds Not Human - egyből Bickerton jutott eszembe, ugye valamikor két éves korban váltunk át az "igazi nyelvre" szerinte, így nem is meglepő a hír
  • Automated Processing of Wikileaks Cables Reveals U.S. Friends, Foes - sentiment analysis (hívhatjuk magyarul érzelmi viszony elemzésnek?) a wikileaks dokumentumokon! Baromi jó, ezt is előírom minden olvasónak.
  • Science: Dealing with Data - Special Online Collection - regisztráció után ingyenes! Nagyon alapos áttekintés a kutatási adatokról úgy általában - és az olvasóink tudják hogy mi nagyon szeretjük az adatokat. Tessék szépen elolvasni és okulni.

Nincsenek megjegyzések: